Edvard Breivik, 1. kandidat Molde Rødt og Iver Vaagen, 1. kandidat Hustadvika Foto: Privat

De skriver i sin uttalelse til Olje- og energidepartementet: «Næringsforumene i Hustadvika, Aukra og Molde støtter alle de initiativ som vil sørge for økt og trygg kraftleveranse til regionen vår, og ber departementet om å gi åpning for en videre prosess med konsekvensutgreiing av Wind Catching As sitt testanlegg». Ordførerne fra Hustadvika og Aukra, henholdsvis fra Senterpartiet og Høyre, har en tilnærmet identisk uttalelse.

Hvorfor skal man forbigå konsekvensutredningen?

Det foregår allerede en konsekvensutredning av Nordvest C, området som ligger utenfor Bud til området ved Frøya. Wind Catching Systems AS søker altså om å omgå denne konsekvensutredningen. I forarbeidene til utarbeidelsen av havenergilova formidles det at ingen høringsparter gir uttrykk for at loven bør baseres på et system uten forutgående statlige arealprosesser.

Hovedregelen er tydelig: «Etablering av fornybar energiproduksjon til havs kan i utgangspunktet berre finne stad etter at staten har opna nærare bestemte stadlege område for søknader om konsesjon. Formålet er å sikre staten kontroll med at planlegging og utbygging av fornybar energiproduksjon med tilhøyrande infrastruktur skjer i eit heilskapleg og langsiktig perspektiv, der alle relevante interesser og forhold blir høyrde og vurderte i ein tidleg fase». Likevel åpnes det opp for unntak: «Sjølv om ein prosess med opning av areal føreset å vere utgangspunktet for planlegging av fornybar energiproduksjon til havs kan det ikkje utelukkast at det i enkelte tilfelle er meir føremålstenleg å gå rett på konsesjonshandsaming. Det er derfor lagt opp til at det i særskilde tilfelle kan gjerast unntak frå reglane om opning av areal. Slike særskilde tilfelle kan tenkjast å vere etablering av ulike former for testprosjekt som enkeltståande innretningar med avgrensa levetid, eller der mindre anlegg for fornybar energiproduksjon kan tenkjast knytt opp mot forsyning av petroleumsanlegg. Høvet til unntak er snevert. Ein kan ikkje rekne med at søknader om store produksjonsanlegg blir omfatta. Dersom det blir gitt unntak frå reglane om opning av areal, kan søknaden handsamast direkte etter kapittel 3.»

Det er altså et slikt unntak ordførerne fra Høyre og Senterpartiet samt næringsforaene i Aukra, Hustadvika og Molde aktivt nå gir sin utvetydige støtte. For å bedømme om dette har utilbørlige konsekvenser, bør man se på statusen for konsekvensutredningen i Nordvest C.

Status på konsekvensutredning Nordvest C. Fiskerinæringenes innspill:

Gjert Dingsør, ressursforsker i Fiskebåt Havfiskeflåtens Organisasjon, formidler følgende: «område Nordvest C, som er foreslått av NVE, ligger nord for Buagrunnen og er ett av områdene som Fiskebåt og Norges Fiskarlag sier nei til fordi det er i direkte konflikt med fiskerinæringens interesser og/eller viktige gyteområder til våre fiskebestander.» Regjeringen har slått fast at det ikke skal bygges ut vindkraftverk i viktige gyte- eller fiskeområder, og at det skal tas nødvendig hensyn til vandringsruter for viktige bestander. Dingsør forventer dermed at disse lovnadene overholdes og at det ikke bygges ut ved Buagrunnen.

Offshore Norge, Norges Fiskarlag, Fiskebåt og Sør-Norges Fiskarlag har videre utarbeidet retningslinjer som kan sikre at både fiskeri og havvind skal kunne drive næringsvirksomhet på havet. De slår fast at all utbygging av vindkraftverk til havs må bygge på tilstrekkelig god kunnskap om effekt på havmiljø og fiskeri. Ikke minst konkluderes det med at utbygging og drift av havvindanlegg ikke gå skal ut over hensynet til sjømattrygghet. Det kan i denne sammenheng nevnes at Norge leverer 30 millioner sjømåltider hver dag.

Både Fiskebåt og Norges Fiskarlag er altså klare på at Nordvest C må utgå som mulig område for havvind fordi området er direkte i konflikt med fiskerinæringens interesse og gyteforhold for fisk. Fiskebåt viser også til bestemmelser i Naturavtalen om at land må kutte i naturskadelige subsidier innen 2030. Wind Catching sitt prosjekt er avhengig av 30-50% subsidier i fase 1 og 10-30% subsidier i fase 2. Fiskebåt uttaler i sitt høringsinnspill at de ikke kan godta at en ny sterkt subsidiert næring skal få fortrenge en etablert subsidiefri, bærekraftig og lønnsom fiskerinæring.

Wind Catching Systems sin søknad

Vilkårene for unntak for normal behandling er altså at prosjektet skal være «tidsmessig avgrensa pilotprosjekt eller tilsvarande, eller for mindre anlegg som er forsyningsanlegg til petroleumsinstallasjonar». Det synes som at det omsøkte prosjektet er tenkt å være permanent, selv om det kan betegnes som et pilotprosjekt. Det er også ment å være et forsyningsanlegg til petroleumsinstallasjon, nærmere bestemt Nyhamna. Sju vindturbinrammer på høyde med Eiffeltårnet og på lengde med et cruiseskip, kan neppe betegnes som «mindre». Slik vilkårene er satt opp, ser Molde Rødt ingen grunn til at søknaden om å unndras videre bred arealutredning skal godkjennes. Påstanden om at prosjektet ikke er til hinder for fiskerinæringen, fremstår lite troverdig. Fiskeriorganisasjonene som har uttalt seg, har alle utelukket Nordvest C som et aktuelt område for havvind, - nettopp på dette grunnlaget! Buagrunnen og grunnene ved Griptaren, hvor anlegget er ment å være, er områder som representerer svært viktige gyte- og oppvekstområder for ville fiskebestander.

Molde og Hustadvika Rødt er klar på at vi er sterkt imot havvindindustri både til havs og langs kysten. Fiskerinæringen er vi derimot mer enn villig til å kjempe for.

Det er synd at Næringsforaene i regionen og ordførerne fra Aukra (Høyre) og Hustadvika (Senterpartiet) ser annerledes på det.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal