Det fikk meg til å tenke på en liknende episode i Brasil. Da landets romforskningsinstitutt (INPE) meldte om stor økning i avskogingen i Amazonas etter at president Jair Bolsonaro kom til makta, endte det med at direktøren for instituttet ble kastet. Presidenten mente tallene måtte være feil og anklagde INPE for å lyve. Direktøren forsvarte metodologien og resultatene. Slike målinger har INPE gjort siden 1988, og aldri tidligere har noen president eller minister trukket tallene i tvil. Til slutt ble direktøren sagt opp.

Dette er langt mer alvorlig enn at to offentlig ansatte får sparken på uredelig vis. Dette skaper frykt i statsapparatet. Folk blir redde for å miste jobbene sine om de ikke gjør den på en måte som behager styresmaktene. Slik er dette to av mange små og store skritt som Orbán og Bolsonaro tar for å undergrave sannheten og selve demokratiet.

Sammen med statsledere som USAs Donald Trump, Russlands Vladimir Putin og Tyrkias Recep Erdogan slår de hardt ned på offentlige ansatte som trosser meningene og verdiene deres. Samtidig forsøker de å kneble media og akademia med verbale angrep, økonomisk boikott og i de verste tilfellene med fengslinger, vold og tvangsnedleggelse.

Dette er den første fasen i det V-Dem-instituttet ved Universitetet i Gøteborg noe humoristisk kaller en «wannabe» diktators lærebok. Fase to er å angripe politiske motstandere som fiender, bygge opp under polarisering og bruke statsapparatet til å spre desinformasjon. Tredje og siste fase er å angripe det liberale demokratiets kjerne: valg og andre formelle institusjoner.

Denne prosessen går ikke jevnt. Den følger ikke nødvendigvis samme rekkefølge i alle land. Svært ofte skjer flere ting parallelt. Men innholdet er likt og retningen sammenfaller. Resultatet på lang sikt er demokratiets fall.

Det siste året har jeg gjort et dypdykk i brasiliansk politikk i arbeidet med boka «Kunsten å drepe et demokrati: Historien om Bolsonaros Brasil». Jair Bolsonaro oppfyller V-Dem-instituttets lærebok på alle punkter.

·         Bolsonaro hudfletter media og journalister og styrer offentlige midler til vennligsinnede medieaktører. Han angriper den akademiske friheten, kaller frivillige organisasjoner «terrorister» og struper finansieringen av universiteter og sivilsamfunn.

·         Bolsonaro behandler politiske motstandere som fiender av nasjonen. Han fyrer opp under polarisering med hårreisende uttalelser om kvinner, svarte, homofile og urfolk. Han sprer falske nyheter i sosiale medier og via statens kommunikasjonsapparat.

·         Bolsonaro angriper valgordningene, ønsker å stenge Høyesterett og sier åpent at han lengter tilbake til militærdiktaturet. Han gjør alt for å kunne utfordre valgresultatet om han skulle tape presidentvalget i oktober.

V-Dem instituttet snakker om ulike faser. Den store forskjellen i Brasil er at Bolsonaro og hans tilhengere angriper på bred front. De gjør alt, samtidig.

Mange andre demokratiforskere ser med bekymring på Ungarn, Brasil og andre land med høyre- og venstrepopulistiske ledere. I boka «How democracies die» (2018) dokumenterer Harvard-forskerne Steven Levitsky og Daniel Ziblatt hvordan de fleste demokratiske sammenbrudd de siste tiårene ikke har kommet etter militærkupp, men som resultat av valgte statslederes handlinger. Det tragiske paradokset, skriver de, er at demokratiets leiemordere – altså statslederne – bruker demokratiets egne institusjoner til å drepe det, «gradvis, subtilt og til og med lovlig».

Sjefen for Ungarns meteorologiske institutt het Kornelia Radics. Direktøren for Brasils romforskningsinstitutt het Ricardo Galvão. Begge var høyt respekterte fagfolk, også internasjonalt. Oppsigelsene deres var to små skritt på veien for å drepe det ungarske og brasilianske demokratiet. Steg for steg. Person for person. Gradvis, subtilt og til og med lovlig.

* Torkjell Leira er samfunnsgeograf og forfatter av boka «Kunsten å drepe et demokrati: Historien om Bolsonaros Brasil». Han deltar i to arrangementer under Bjørnsonfestivalen 7. september.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal