En skal alltid være forsiktig med å bruke enkelthendelser til å understreke alvoret med klimaendringene. Men om vi ser siste tids hendelser i sammenheng med ekstremværhendelser siste 20 åra, er det liten tvil om at klimaendringene øker sannsynligheten for ekstremvær og naturfarer. Klimaprofil for Møre og Romsdal (utarbeidet av Norsk Klimasenter) understreker at vi må tilpasse oss kraftigere nedbør; økt problem med overvann; endringer i flomforhold og flomstørrelser; jordskred og flomskred, og havnivåstigning og stormflo. Det er derfor nødvendig å styrke arbeidet med å forbygge konsekvensene av klimaendringene gjennom langsiktige klimatilpasningstiltak, samtidig som vi må ha en beredskap som kan håndtere mer omfattende ekstremvær.

Jeg tror alle politiske partier er enige om at vi trenger styrket beredskap for å kunne håndtere alle typer naturhendelser i hele kommunen. En riktig dimensjonert beredskap er avgjørende for å begrense materielle skader og for å unngå tap av liv når hendelser inntreffer.

Ordfører Torgeir Dahl uttaler i Romsdals Budstikke 2. august at vi ikke er godt nok forberedt på å håndtere ekstremvær, spesielt med tanke på sårbarheter i viktig og kritisk infrastruktur. Kommunen er ikke selv ansvarlig for alle disse sårbarhetene, og det er helt nødvendig med et samarbeid mellom kommune, fylkeskommune, infrastruktureiere og statlige myndigheter for å få på plass tiltak. Likevel er det viktig at kommunen er bevist sitt overordnede ansvar for samfunnsutvikling i hele sitt geografiske område, fra Dryna i vest til Finnset i øst. Det innebærer blant annet å sørge for at hensynet til et klima i endring er en del av alle de ulike kommunale ansvarsområdene.

På lengre sikt handler klimatilpasning først og fremst om naturfarekartlegging og god areal- og samfunnsplanlegging. Vi trenger mer kunnskap om områder som er sårbare for flom og skred for å kunne tilby bolig- og næringsområder som både er attraktive og trygge. Her og nå handler klimatilpasning om å sikre eksisterende bygg og infrastruktur. Store tiltak krever ofte samarbeid med nasjonale fagmyndigheter (først og fremst NVE). Men det finnes mange mindre og effektive tiltak kommunen kan innføre selv, og som ikke nødvendigvis trenger å være så kostbare. Molde Venstre vil at klimatilpasningstiltak skal prioriteres.

Molde Venstre vil

-          jobbe for sikring av flomutsatte elver

-          gjenåpne elver og bekker som er lagt i rør

-          sikre gode planer for overvannshåndtering

-          jobbe for naturbaserte løsninger, som f.eks. økt bruk av grønne tak

-          ha gode rutiner for håndtering av bekymringsmeldinger fra innbyggerne

Beredskap og klimatilpasning krever nok og riktig kompetanse hos kommunen og andre lokale og regionale beredskapsaktører. Derfor vil Møre og Romsdal Venstre

-          få en høyere utdanning innenfor samfunnssikkerhet og beredskap til Møre og Romsdal

-          opprette kompetansesenter for beredskap i fylket

I tillegg til kompetanse, trengs det penger til å innføre tiltak. Dagens regjering la i vår frem en stortingsmelding med mange gode forslag til forebyggende klimatilpasningstiltak. Meldingen sa (som så ofte) dessverre mindre om hvem som skal ta regningen. Hverken beredskap eller klimatilpasning er gratis. Skal kommunene kunne prioritere dette uten at det går utover andre tjenester, bør det komme på plass bedre statlige ordninger. Men som kommune kan vi likevel ikke sitte å vente. Vi må ikke glemme at investeringer som blir gjort nå, kan spare menneskeliv og redusere de materielle og økonomiske konsekvensene ved neste hendelse.

Arbeidet med klimatilpasning krever at stat, kommune, og private aktører jobber systematisk sammen. Riksrevisjonen og Totalberedskapskommisjonen peker på at det er nødvendig med tydeligere ansvarsavklaringer, blant annet mellom offentlige myndigheter og grunneiere – f.eks. når det gjelder overvannshåndtering. I tillegg er samordningen mellom statlige aktører for dårlig i dag. Stortingsmeldingen om klimatilpasning gir få løsninger på disse problemstillingene. Skal kommunene være i stand til å håndtere fremtidens klima, trengs det handling fra regjering og Storting.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal