Som pårørende er jeg nok spesielt interessert. Som leder for rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne synes jeg det er en helt naturlig del av oppgaven å følge med på disse møtene. Jeg har ofte blitt overrasket over både saksfremstillinger fra administrasjonen og over utsagn fra medlemmene av hovedutvalget. Faktisk så overrasket at jeg flere ganger har funnet det bryet verdt å også se på opptakene i ettertid. Noen ganger har jeg til og med sett gjennom deler av møter mange måneder tilbake i tid for å sikre at jeg refererer korrekt fra møtene. Det har vært en fin mulighet. Når du skal skrive noe, eller benytte informasjon fra opptakene i andre sammenhenger.

Nå er det visst slik at det ikke lenger skal være mulig. Etter ti dager blir ikke opptakene lenger tilgjengelige. Begrunnelsen er, ifølge lederen for hovedutvalget, at opptakene tar for mye lagringskapasitet på kommunens servere, og derfor må slettes allerede etter ti dager. Altså et innsparingstiltak? Åpenhet, tilgjengelighet til informasjon og dokumentasjon av hvem som sa hva når, ofres for å spare noen få kroner? Hvem andre enn utvalgslederen tror på den forklaringen?

Har noen sagt noe de angrer på, så skal de i alle fall etter ti dager, ha muligheten til å si «at det har jeg ikke sagt», eller at «dette er tatt ut av sin sammenheng», eller benytter andre tvilsomme unnskyldninger for egne utsagn. Men den dokumentasjonen vil altså ikke Molde kommune ta vare på. Er dette i tråd med ordføreren forsikring om at han verdsetter og prioriterer mer åpenhet og mer innsyn? Politikere som ikke tenker før de snakker, skal nå beskyttes fra å bli konfrontert med egne utsagn. Det samme skal en administrasjon som kan ha gitt uriktig eller mangelfull informasjon i forbindelse med politiske vedtak.

Beslutningen er ubegripelig. Begrunnelsen er verre. Regnskapsinformasjon skal oppbevares i ti år. Hvordan politiske beslutninger blir til, i ti dager. Er dette igjen et ønske fra politikere, kamuflert som en administrativ beslutning? Hvor stor er innsparingen? Helt ubetydelig. I Oslo, der de benytter samme system, kan du fortsatt se på opptak fra bystyret fra mer enn ti år tilbake. Det har aldri vært billigere å lagre store mengder informasjon. Det burde i alle fall være fire års oppbevaringsplikt på opptak fra alle slike møter, ordfører.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal