I Romsdals Budstikke, 20. juli vises det til en meningsmåling fra In-Fact, som Romsdals Budstikke har bestilt spørreundersøkelse fra. 1 av 3 vil fortsatt ha fergedrift. Også undersøkelsen der både Tidens Krav, Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke var oppdragsgivere tidligere i sommer, viser at 32 prosent vil ha fergene fortsatt, hver 5. person vil ha Romsdalsaksen og 18 prosent vil ha Møreaksen.

Det er vårt klinkende og klare budskap at fergene må bestå, både utfra demokratisk grunnlag, miljømessige og reiselivsmessige forhold. Når turistene skal reise til vårt vakre fylke så vil de ikke reise for å se Atlanterhavsveien, for først å reise i milevise undersjøiske tuneller. Vi i SV er opptatt av reiseliv og de mulighetene som er her, på en bærekraftig og sunn måte. Vi har en unik natur her og den må vi bevare, både for oss, etterkommerne våre og kloden vår. Slik det er nå så kan vi sykle og ta fergene over fjorden. Vi kan sykle ut til øyene- Midsund, Aukra, Ona. Ja, til Ålesund om vi vil. Mange pendler også til Vestnes eller til Molde og kan nå ta ferge hvert 20. minutt. Mange sykler på jobb. Hvis Møreaksen noensinne kommer, så er jo ikke dette lov. Snakk om å grave seg ned i et sort hull!

Lastebileierforbundet er tydelige på at de ikke ønsker dette, og yrkessjåfører må vi høre på. Det brukes mer drivstoff og slitasjen på lastebilene har et stort problem da bremsene blir varme og katastrofen kan være et faktum ved nedkjøring til de lange tunellene. Vi har alle sett med skrekk og gru resultatet av tunellbranner. Kjøre og hviletidsbestemmelsene må sjåførene ha uansett, så fergene er en fin måte å ta disse pausene på i stedet for å stoppe vilkårlige plasser langs veiene. Det er så mange andre prosjekter på hovedveiene som må utbedres først. Prestisjeprosjektet Møreaksen går utover hovedveiene både inn og ut av fylket vår.

Som den siste og store bekymringen er forskjellene for folk. Det kommer til å bli stor forskjell på de som allerede har dårlig råd og de som klarer seg godt, økonomisk. Det er lett å tenke at vi skal ha ferge, for da kan vi reise når vi vil. Men for mange stopper det der, for de får ikke råd å kjøre Møreaksen. For en barnefamilie blir det flere hundre kroner fra Aukra til Molde tur/retur for å kanskje bli med på turn eller andre aktiviteter. Vi i SV er opptatt av at alle skal ha samme muligheter, men å lage så store forskjeller for folk er ikke greit!

Vi har tall som viser at for en Møreakse, så vil vi kunne kjøre gratis ferge mellom 114 til 159 år. (tall som er hentet fra 2021)

Fra 16. august vil Aukra, Midsund og Smøla få gratis ferge. Mange ønsker seg fastlandsforbindelse, men slettes ikke alle. Øyene kan få fastlandsforbindelse uten denne katastrofale «løsningen» her.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal