(Kopi til Romsdals Budstikke, Molde eldreråd, Hovedutvalg for helse og omsorg, gruppelederne i kommunestyret).

Vi som skriver dette brevet representerer pårørende ved avdeling Bjørsetstua ved Glomstua Omsorgssenter, en avdeling hvor kommunen har foreslått å legge ned 10 sykehjemsplasser. En av oss har ektefelle på avdelingen, en av oss er nærmeste pårørende til en onkel, og en av oss har en far boende der. Vi er dypt uroet av kommunens forslag til kutt i antall plasser – ikke bare på vegne av våre nærmeste, men like mye på vegne av de som har behov, men som ikke vil få tilgang til sykehjemsplass på grunn av kuttet.

Vi har tidligere bedt kommunen om å legge fram tall som illustrerer hva kommunen vil spare på å legge ned disse 10 plassene. I svaret vi fikk fra kommunen blir det bare vist til at kommunen må spare penger, og at man i tillegg er bekymret for tilgangen på kvalifisert arbeidskraft framover. Vi er sterkt i tvil om nedleggelsen av disse plassene vil bidra til at kommunen sparer penger i det hele tatt, og vi tror også at tiltaket snarere vil forverre tilgangen på kvalifisert arbeidskraft. Siden kommunen ikke vil gi oss tallene på dette, har vi forsøkt å sette opp et regnestykke etter beste evne, så må kommunen gjerne utfordre våre tall og forutsetninger i et tilsvar.

I følge Kostra-tall, koster det 4 152 kroner per døgn å drive en institusjonsplass i Molde. Det betyr at kommunen i utgangspunktet sparer 1,52 millioner kroner på å kutte en plass. Men brukere må betale inntil 85% av sin trygd og pensjon i egenandel. La oss anta at man har 400 000 kroner i pensjon – i så fall får kommunen 340 000 kroner i egenandel. Da er netto besparelse på 1,18 millioner kroner.

Hva skjer når man kutter i sykehjemsplasser, jo da må noen av de mest pleietrengende i stedet tilbys hjemmebaserte tjenester. Dette kan fort bety 5 besøk i døgnet, hver på en halv time i gjennomsnitt. Det gir 2,5 ansikt-til-ansikt (ATA) timer i døgnet, eller 913 timer i året. Kommunen har sikkert gode tall på hva hjemmetjenestene i Molde koster, det har ikke vi, men vi finner tall fra KS i en beregningsmodell som tyder på at landsgjennomsnittet kan ligge på 1 150 kroner per ATA-time. Det gir i så fall en estimert kostnad på 1,050 millioner kroner per år. Med disse forutsetningene vil Molde spare marginale 130 tusen kroner per nedlagte sykehjemsplass, og kanskje ikke det en gang – siden vi vet at Moldes kostnader ligger noe over landsgjennomsnittet på slike ting. Politikerne som til sist skal vedta dette kuttet, må stille seg spørsmålet om denne marginale besparelsen er verdt de menneskelige kostnadene knyttet til tap av trygghet for de det gjelder – og økt bekymring og stress for pårørende.

Kommunen uttrykker også bekymring for tilgangen på kvalifisert personell, og bruker dette som et tilleggsargument for å kutte sykehjemsplasser. Etter vårt skjønn er dette også en helt misforstått logikk. Om man har en sykepleier som skal jobbe 100%, skal man da benytte ham/henne i hjemmesykepleien – hvor tall tyder på at man får jobbe 50-60% av tiden direkte med brukerne? Eller skal man benytte denne personen på et sykehjem, hvor man i langt større grad får bruke sine kvalifikasjoner og sin omsorg i direkte arbeid med brukerne? En sykepleier i hjemmesykepleien kan fort bruke 30% av sin tid bare til bilkjøring. Er det god bruk av knappe personalressurser?

Vi er fullt klar over den vanskelige økonomiske situasjonen til kommunen, men vårt regnestykke tyder på at det neppe er god økonomi i å legge ned sykehjemsplasser. Det er også feil medisin for å utnytte personalressursene best mulig. Kjære kommunedirektør, vi ber igjen om at du viser oss med konkrete tall hvor regnestykket vårt er feil. Politikerne som skal ta en informert beslutning fortjener at dette blir belyst med et solid beslutningsunderlag!

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal