Punkt en er at Opptaksutvalget ønsker at alle tilleggspoeng fjernes, inkludert de to tilleggspoengene som nå følger med et år på folkehøgskole.

Punkt to er at Opptaksutvalget ønsker at muligheten til å ta opp fag fjernes.

I dag snakkes det å mye om at ungdom skal være studieforberedt, og det er ingen tvil om at folkehøgskole gjør dem mer klare for utfordringene de vil møte som studenter i høyere utdanning.

Å bo og lære sammen et helt år gir økt relasjonskompetanse, samarbeidsevne, mestring, nettverksbygging og læring. I sum kan vi si at dette gir økt livsmestring.

I møte med deg selv og andre utvikler man seg som menneske. Det er dette vi i folkehøgskolen kaller danning.

Flere fullfører etter folkehøgskole

Tall fra SSB viser at 1 av 4 studenter faller ut av høyere utdanning, og halvparten av studentene slutter allerede det første året. Samfunnsøkonomisk er dette svært negativt, men ikke minst svært uheldig for den enkelte student.

En dansk forskningsrapport fra 2013 undersøkte effekten av et folkehøgskoleår. Undersøkelsen viste at elever som har gått et år på folkehøgskole fullfører studiene i større grad en elever uten folkehøgskole.

En UNG-undersøkelse fra 2022 viser at dagens ungdom bekymrer seg for økonomi, krig og dagens miljøutfordringer. I tillegg vet vi at dagens ungdom opplever et enormt karakter- og prestasjonspress. Man skal lykkes over hele fjølen. Dette er nok også noe av årsaken til at mange unge i dag sliter psykisk. De stekker rett og slett ikke til.

Helge kjøll jr Foto: Svein Finneide

Effektivitet og større tempo er ikke svaret

Opptaksutvalget legger opp til at ungdom så raskt som mulig skal komme seg ut og få seg en utdannelse, for deretter så raskt som mulig å komme seg i jobb.  Her skal ting gå raskt, være effektivt og ikke minst ha en stor nytteverdi for samfunnet. Jeg frykter resultatet vil bli et enda større frafall i høyere utdanning, og at enda flere unge vil slite psykisk.

Forslaget vil kunne få store samfunnsøkonomiske kostnader og ikke minst være ødeleggende for våre verdifulle unge mennesker. Jeg tror også at å ta bort tilleggspoeng, og ikke minst muligheten for å ta opp igjen fag, vil føre til redusert mangfold i både folkehøgskolen og på universitet og høyskoler.

Vi ønsker mer mangfold i samfunnet, men da må det også legges til rette for det.

Stressede unge vil bli mer stressa

Jeg har snakket med flere unge om Opptaksutvalgets forslag. De sier at det høres forferdelig ut. Blir det en realitet må de nærmest være sikre på hva de ønsker å bli allerede i slutten av ungdomsskolen.

Mye skjer i løpet av videregående skole. Sykdom, dødsfall i familien, kjærlighetssorg, manglende motivasjon og mer. Alt dette kan lett kunne gå utover karakterene. Da er det krise for den enkelte ungdom å ikke kunne ta opp igjen fag eller forbedre karakterer.

Ungdommer er ikke maskiner, de er mennesker. De må få tid til å modnes og utvikles i sitt eget tempo, det vil både gagne samfunnet og være til beste for den enkelte ungdom.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal