Etter opp mot fire uker med streik ble partene i hotellstreiken enige. Over 7200 ansatte har vært tatt ut i streik. Lørdag ettermiddag gikk de ansatte i opp mot 800 streikeuttatte bedrifter tilbake på jobb. Lokalt oppgir begge parter at de er glade for at man nå har kommet fram til en løsning. Ansatte i hotell- og restaurantbransjen vant fram med sitt krav om lokal forhandlingsrett.

I bedrifter som er organisert i kjeder kan kjeden avgjøre om forhandlingene skal skje sentralt, eller i hver enkelt bedrift. Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

Fire uker med streik er lenge. I det korte perspektiv er det vanskelig å si om streiken lønnet seg for de ansatte, om noen år kan man se resultatene. Sjøl om reiselivsbedriftene ble rammet under festdagene i mai hadde de streikende god oppslutning hos folket. En årsak er at lønnsnivået oppfattes som lavt. Etter hvert kom også andre forbund støttende til.

I en slik situasjon var det helt riktig av partene å komme sammen i et forsøk for å oppnå en løsning. Etter en så lang streik er begge parter opptatt av å løfte fram deler av avtalen som var viktig for dem. Samtidig er det ikke slik at noen av partene fikk full støtte for sitt krav.

Streikeretten er en del av norsk arbeidsliv. I en streikesituasjon gjelder noen spilleregler.

I løpet av de fire ukene har det vært enkelte konflikter mellom partene. Det er viktig at partene følger reglene. Representanter for lokale bedrifter sier i dagens avis at partene burde klart å komme til enighet på et tidligere tidspunkt, og at stemningen mellom partene lokalt har vært god. Det er godt bakteppe å ta med seg inn i ei framtid med lokal forhandlingsrett.

Reiseliv er ei viktig næring for Møre og Romsdal. Verdiene skapes i samspill mellom eiere, bedriftene og ansatte.

En streikesituasjon er krevende for alle parter. Nå er det viktig at man løfter blikket og ser framover sammen.