Hustadvika kommune kan starte 2022 med et smil.  Da regnskapet for fjoråret nylig ble avsluttet, viste det at storkommunen gikk med 55 millioner kroner i overskudd. Forklaringen er at kommunen fikk langt mer inn i skatt enn forventet, staten sendte også mer penger og rentenivået var lavt.  Det overraskende gode regnskapsresultatet gir Hustadvika kommune mulighet til å fylle opp disposisjonsfondet med 61 millioner kroner slik at fondet kommer opp i 100 millioner kroner. . Dette fondet er kommunens sparebøsse, og gir innbyggerne trygghet for at kommunen bedre skal tåle svingninger i økonomien.

For lokalpolitikerne og kommunens administrasjon var overskuddet fra året 2021 kjærkomment. Kommunen har nå større ro til å ta kloke avgjørelser for hvordan pengene skal brukes i tiden som kommer. Kommunedirektør Per Sverre Ersvik ser at overskuddet i 2021 ikke kom fordi kommunen driver særlig billigere enn året før. Ersvik ser at Hustadvika er nødt til å få ned kostnadene. Rundt neste sving venter varslede renteøkninger. For en kommune med over én milliard kroner i lån, vil det bety 10 millioner kroner mer i renteutgifter i året hvis renta på lån øker med én prosent.  I likhet med andre kommuner vet ikke Hustadvika hvordan vårens lønnsoppgjør slår ut.

To store oppgaver venter lokalpolitikerne i Hustadvika. Den ene er i eldreomsorgen. Etter at Farstad omsorgssenter ble lagt ned som institusjon, er det stor utålmodighet i ytre deler av kommunen for å få bygget flere omsorgsboliger eller eldretun på Farstad. Antall eldre øker år for år, og i løpet av de neste tolv åra vil Hustadvika ha dobbelt så mange eldre over 80 år som i dag. Den andre store oppgaven er å se på skoletilbudet, hvordan det skal være de kommende åra. Kommunedirektøren har lagt fram tall som viser at om seks år vil det være tre færre klasser på ungdomsskoletrinnen enn i dag. Nedgangen i elevtallet er størst i Bud.  Diskusjoner om skolestruktur har vært en gjenganger i Hustadvika de siste åra, og den kommer til å pågå de nærmeste åra også.

Ordfører Tove Henøen og kollegene i kommunestyret blir utfordret når Hustadvika kommune må bruke pengene annerledes enn i dag. Det er en vanskelig oppgave å forklare innbyggerne at det blir nødvendig å kutte ned på enkelte områder når kommunen går med overskudd i regnskapet.  Samtidig skal nye investeringer gjøres, blant annet i ny barneskole på Eide og flere omsorgsboliger. Da er millionene på disposisjonsfondet gode å ha.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal