KRONIKK

Julegaveønske nummer én – å overleve

La oss gi disse barna en julegave som gjør en forskjell, skriver Øystein Valde, distriktsleder i Møre og Romsdal Røde Kors.

Trenger hjelp: : Nemo (3 år) bor sammen med bestemoren sin i en leir for internt fordrevne i Somaliland.   Foto: Olav Saltbones_Røde Kors

Øystein Valde, Distriktsleder i Møre og Romsdal Røde Kors 

Kronikk

Mens mange av oss haster rundt på våre kjøpesenter i disse førjulstider med en ønskeliste i hendene og prøver å finne julegaver, kanskje til barn som egentlig har mer enn de klarer å sette pris på, vet vi at det finnes millioner av barn som Ikke har en ønskeliste. De har bare ett ønske: å overleve.

Den største julegaven

Vi i Røde Kors tror at om flere hadde bedre kunnskap om hvordan disse barna har det, så ville flere hatt et ønske om å hjelpe dem. De som bidrar og ønsker å hjelpe skal vite at de med små midler kan gi barn i andre deler av verden en mulighet til å overleve og vokse opp. Det er ikke noe småtteri av en julegave!

Akkurat nå er ca. 30 millioner barn på flukt med alt det medfører av usikkerhet og traumer. Bare i Syria er 2,8 millioner barn internt fordrevne. I Bangladesh har titusener av barn ankommet etter å ha blitt fordrevet fra Myanmar, uten foreldre. Flere barn må flykte alene fordi foreldrene er døde eller ikke har mulighet til å bli med. Hvert femte sekund blir et nytt barn drevet på flukt et eller annet sted i verden. Tygg på det; hvert femte sekund!

Små mirakler i et sykehustelt

I sykehusteltet til Norges Røde Kors i flyktningleiren i Bangladesh utspiller det seg hver dag mange små mirakler. Barn blir født og overlever. Mødrene er ofte fullstendig utmattet og underernærte, etter uker og måneder uten nok mat og uten legetilsyn overhode. Vårt team klarer å redde mange, men dessverre ser vi også at det noen ganger er for sent. Tilstanden til de som oppsøker vårt feltsykehus sier mye om grusomhetene de er blitt utsatt for. Men vi vet at vår tilstedeværelse gir håp til mange; foreldre kommer med sine barn, menn kommer med sine gravide koner. Vi redder liv.

Trenger kunnskap om egen helse

I en annen del av verden, inne i Guatemalas regnskog, regner det kraftig. De dårlige veiene forvandles til små elver av gjørme utenfor et lite skur av bølgeblikk. Også her hjelper norske faddere: Røde Kors startet nylig et prosjekt i området for å fremme mor-barn-helse. I skuret av bølgeblikk bor alenemoren Etelvina med fem barn. Ett av dem er Elida. Hun går barbeint på gjørmegulvet. Elidas framtid er usikker. Overlever hun barndommen vil hun kanskje få egne barn altfor tidlig og ikke få noen utdanning. Mange har ikke råd til klær og skolebøker. Befolkningen her vet lite om sykdommer, symptomer, ernæring og helse. Basiskunnskaper om dette er noe av det Røde Kors prøver å lære bort her. Målet er at flere nyfødte skal vokse opp og bli sunne barn og ungdommer.

Hjelp til å overleve

Et annet sted, i Libanon, er nesten én av tre personer i landet fordrevet fra Syria eller er flyktning fra et annet land. Mange flyktninger bor i telt utenfor byer og tettsteder. Barna her har en høyst usikker framtid. Røde Kors driver helseklinikker og sosiale programmer i tillegg til at de hjelper flyktningene med rent vann, sanitære utfordringer, hygiene og noe nødhjelp.

At det finnes noen som bryr seg og som forsøker å hjelpe, kan være en stor trøst i seg selv. Vi vil gjerne hjelpe enda flere. I programmet Juleaksjonen på TV 2 lørdag 16. desember gir vi enda mer innsikt i utfordringene for verdens barn og prosjektene til Røde Kors og Røde Halvmåne. Vi oppfordrer alle til å få med seg sendingen.

Med sitt verdensomspennende nettverk av søsterorganisasjoner har Røde Kors en unik innsikt i behovene til barn i nød og vi har tilgang til områder i svært mange land der barn er uskyldige ofre for fattigdom, krig, naturkatastrofer og forfølgelse. Alt for mange barn i verden lever på et eksistensminimum. La oss gi disse barna en julegave som gjør en forskjell, som gir dem en mulighet til å få en god barndom og et godt liv.

Øystein Valde, Distriktsleder i Møre og Romsdal Røde Kors

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kronikk