KRONIKK

Romsdalsmuseet – «Kronen på verket»

Vi håper dere kommer hit med mange spørsmål, at dere får noen svar og at dere går herfra, mer nysgjerrige og med stadig nye spørsmål, skriver museumsdirektør Jarle Sanden.

Åpnes i dag: Nybygget på Romsdalsmuseet skal i dag åpnes av statsminister Erna Solberg.  Foto: Kjell Langmyren

Jarle Sanden, museumsdirektør  Foto: Erik Birkeland

Kronikk

Poenget med nybygget på Romsdalsmuseet – «Krona» – i dagligtale, er bedre vern av samlingene og bedre formidling til publikum hele året. Bygningssamlingene idé fleste kommunene i Romsdal er gode møteplasser og formidlingsarenaer. Ingenting kan erstatte det ekte og autentiske. Men i dag det trengs noe mer. Hensikten er fornying og forbedring på det som er museenes, og dermed Romsdalsmuseets samfunnsoppdrag; å verne kulturarven og formidle den på så gode måter som mulig, stadig i utvikling.

For det første blir nybygget et markant arkitektonisk bygg – i massivtre – som en kommentar til de gamle trehusene i samlingene. Det moderne møter tradisjon og det er en sammenheng. Slike bygg trengs og det forplikter å bygge kulturbygg fordi de så til de grader er offentlige, felles, møteplasser. Krona er Romsdalsmuseets bidrag – et bygg som engasjerer, gleder og irriterer, slik samtidsarkitektur alltid har gjort. Slik skal det være.

I underetasjen har Krona gode, brann- og tyverisikre magasin for tusenvis av gamle gjenstander, for millioner av historiske fotografi og flere hundre meter lokalt kildearkiv, det såkalte Romsdalsarkivet, samt verksteder for konservering og byningsrestaurering.

Krona blir et helårsåpent bygg med nye tilbud og nye opplevelser til alle. For første gang tar museet i bruk utstillinger som medium for å fortelle flere og andre historier om Romsdal enn det vi har gjort til nå, «bare» med omvisninger i de gamle bygningene, med kåserier og årbokartikler og ulike arrangement gjennom året. Med Krona får vi noe mer, noe ekstra i tillegg.

I nybygget blir det for første gang ei ny fast kulturhistorisk utstilling der vi tar i bruk nye, og for de fleste, uvante måter å formidle på.

Historien om den tyske eksilkunstneren Kurt Schwitters sin tilknytning til Romsdal og Sunnmøre får et eget rom – et internasjonalt tema i det regionale. Han representerer en evig aktuell historie, den forfulgte kunstneren og den moderne kunstens bestefar. Schwitters-rommet er et eksempel på variasjon for besøkende. Det blir flere tema å velge blant og fordype seg i. Folke er forskjellige. I Krona blir det over tid noe for enhver smak.

Et eget rom for skiftende utstillinger vil også bidra til større mangfold i hva du kan se og med jevnlige nyheter gjennom året. Noen kan vi produsere selv. Vandreutstillinger fra Nasjonalmuseet vil, takket være Krona, for første gang kunne vises i Molde og Romsdal. Det er enda et eksempel på at Krona åpner for flere og mer varierte kulturopplevelser for et større publikum på Romsdalsmuseet.

Kulturpolitikk og Krona

Det har skjedd mye på museumsfronten i Norge de siste 10–15 årene. Krona er et konkret eksempel på det. Takket være i hovedsak statlig kulturpolitikk og Stortingsvedtak, fulgt opp av Møre og Romsdal fylkeskommune og Fylkestinget har dette blitt mulig, velvillig fulgt at den samme instansene pluss de fleste romsdalskommunene og GassROR, når det gjelder finansiering.

Romsdalsmuseet er omorganisert til det vi mener er en bedre organisasjon og til noe bedre når det gjelder vern og formidling. Samlingene har aldri vært større og aldri hatt større tematiske bredde i de som formidles. De dekker nå 8–900 år av Romsdals varierte og dynamiske kultur- og næringshistorie.

Romsdalsmuseet samlinger består i dag av:

  • Løvikremma -Aukra kommune
  • Bud museums – Ergan kystfort og kystkulturutstilling – Fræna kommune
  • Bygde- og bysamlingene – Molde kommune
  • Fiskerimuseet på Hjertøya–Molde kommune
  • Veøy prestegard og landskapsvernområde–Molde kommune
  • Nesset prestegard–museumsfaglig drift, Nesset kommune
  • Konfeksjonsmuseet i Isfjorden, Oddfred Tolkes konfeksjonsfabrikk- Rauma kommune
  • Steffågarden–Sandøy kommune

Bygget med sine 3500 m2 koster netto 145, 5 mill og er finansiert med 1/3 på Staten ved Kulturdepartementet, Møre og Romsdal fylkeskommune og romsdalskommunene Aukra, Fræna, Molde, Nesset, Rauma og Sandøy samt GassROR IKS. Molde og Romsdal Havn IKS har bidratt til utstillingene. Både museer og private har deponert objekt til utstillingene.

Med summen av museumsavdelingene rundt om i Romsdal og de nye utvida tilbudene i nybygget, burde grunnlaget være lagt for kule museumsopplevelser i årene som kommer. De kjedeligste museumsbesøkene fra vår barndom og skoleår bør fra nå være historie.

På inngangsdøra til Krona kan dere lese følgende Bjørnson-sitat: «Undrer meg på hvad jeg får å se, over de høye Fjelde…..» Vi håper dere kommer hit med mange spørsmål, at dere får noen svar og at dere går herfra, mer nysgjerrige og med stadig nye spørsmål ….

Romsdalsmuseet inviterer til ny kunnskap, nye opplevelser og nye tilbud i Krona.

Jarle Sanden, museumsdirektør

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kronikk