– Det er jo en stund siden Jo har sunget «75» alene i Molde nå, sier Daniel Berg Hestad.

Etter en rask opptelling kommer den tidligere MFK-spilleren – og nå treneren – fram til at han har sunget på scena med Di Derre minst fire ganger, pluss «noe cupfinalegreier».

– Hvordan er det egentlig å stå på scena foran et allsangsyngende folkehav?

– Jeg blir faktisk veldig nervøs. Men så blir det jo en voldsomt bra stemning da, sier Berg Hestad.

Hadde albumet Kvinner og Klær

Han forteller at han alltid har vært spesielt glad i låta «75». Det visste Knut Nesbø. Og via drahjelp i kulissene fra Knuts kollega Tommy Barstein, ble det til slutt sceneopptreden på jubileumsfesten i Akerhallen – selv om han hadde sagt nei mange ganger.

– Får vi høre deg med «75» på museumskonserten?

– Nei, absolutt ikke. Det har jeg ingen planer om. Nok er nok, humrer Hestad.

Han må gå langt tilbake i tid for å finne begynnelsen på forholdet til Di derre.

– Jeg hadde et søskenbarn som sa jeg måtte høre på låtene til brødrene Nesbø. Knut kjente jeg jo fra før, han spilte jo fotball med faren min. Jeg tok i mot det første albumet med åpne armer, det som het Kvinner og Klær, men seinere måtte bytte tittel, sier Berg Hestad.

Han mener bandet står for en tilhørighet til Molde. Det ble en bra match for fotballklubben.

– I 1994 spilte de inn video med oss til cupfinalelåta. Fra da av har det vært et godt samarbeid, der vi vel kan si at Di derre og MFK har dratt god nytte av hverandre. De er glad i klubben, og klubben – og folket – har tatt dem rett inn i hjertet, sier Berg Hestad.

Favorittlåtene

Skal han velge én Di derre-favorittlåt, er det ingen tvil om at det blir «75».

– Det er så mange favoritter, men jeg kommer ikke unna «75», som er en fantastisk fengende låt. Men så liker jeg også noen av de mer ukjente låtene, som Torgeirs Vårsang, Vampyren og Aure Frukt & Tobakk. Og selvfølgelig Huset på Nes, 90-metersbakken og de andre låtene som er lokale, sier Berg Hestad.

– Hva har Di derre betydd for Molde som by, og for MFK?

– Mye. De er jo patrioter. Hver gang de har hatt anledning, har Knut, mens han levde, og Jo, snakket varmt om Molde. Og om fotballklubben.De har vært stolte av å bli assosiert med MFK. Og det har gått begge veger.

– Hva med Nesbøs historier – hva betyr de?

– De er viktige for identiteten og tilhørigheten. Og ekstra spesielle for oss som husker karakterene det blir sunget om og vet hvem de er. Eller har blitt fortalt det. Og vi har jo assosiasjoner til det Jo har skrevet, fra tida som ungdom i Molde, da inntrykkene var sterkest. Og man kunne møte en pen dame i kiosken og skrive en låt om det. Jeg blir aldri lei av historiene hans, sier Berg Hestad.

– Hvilke forventninger har du til konserten i jazzen?

– Selv om de har gitt ut nytt album, håper de spiller mange av de gode, gamle låtene. Men det vet vi jo at de kommer til å gjøre.

(Denne artikkelen ble først publisert 22. juni)

På slutten av konserten på gullfesten i Akerhallen i 2011 ble sølvlaget med Torleif Bergsås, Einar Sekkesæter, Jan Fuglset, Odd Berg, Harry Hestad, Stein Olav «Laffen» Hestad og Knut Bjørnå med scenen med Di derre. Foto: ERIK BIRKELAND