– Nå er det utrolig mange som skriver krim i Norge, men, jo, med bok nummer tre så føler jeg til en viss grad det, sier Roar Ræstad.

– Det er derfor viktig å holde det gående, så man ikke blir glemt. En etablert posisjon forringes fort, legger han til.

Gode kritikker

«Ravnens time» er den tredje boka i serien siden debuten «Sovende hunder» i 2014. Både for debutboka «Sovende hunder» og oppfølgeren «Elven» trillet Romsdals Budstikkes anmelder terningkast fem. Nå har Ræstad jobbet hardt for å komme ut med tredje bok i serien kombinert med jobben som lektor ved Strinda videregående skole i Trondheim.

– Kombinasjonen jobb og forfatterskap kan til tider være travel, men jeg hadde et halvt års permisjon i forbindelse med skrivingen av boka.

– Er det en drøm å gjøre skrivingen til fulltidsjobb?

– Det er nok bare en drøm i så tilfelle. Jeg trives utrolig godt i lektorjobben, men et mål er vel at det kan være 50–50.

Bestefars historier

I bøkene møter vi en politibetjent i en dobbeltrolle og vanskelig balansegang under andre verdenskrig i Trondheim. På den ene siden skulle tyskerne tekkes, men samtidig skulle man skjøtte sine ordinære politioppgaver. Ræstad er cand.philol. i historie – det har gjort kombinasjonen krim og historie naturlig.

– Å være historiker er på mange måter litt likt etterforskning. Dessuten er jeg vokst opp med bestefars historier fra krigen på Midsund, så det har alltid ligget en interesse der.

– Greier du å skille deg ut iblant norske krimforfattere?

– Ja, jeg føler det med de valgene jeg har tatt. Mange bruker et historisk utgangspunkt i sine bøker, mens jeg har reindyrket den historiske krimmen.

Mye research

For Ræstad er bakteppet og fakta viktig i bøkene.

– Det er mye research. Jeg bruker en del faktiske personer i bøkene, og det er viktig at alt er korrekt. Men tida under andre verdenskrig er et spennende univers å skrive om. Arbeidet har gitt meg forståelse for hvilke forutsetninger folk der og da hadde for å fungere og til å forstå det som skjedde. Da finner man hendelser som gir rom til å fabulere rundt, forteller han.

Om du ikke har lest de to første bøkene i serien, betyr det ikke all verden, ifølge forfatteren.

– Tilbakemeldingene har vært at dette kan leses isolert, så det går nok fint. Men man får nok en liten gevinst av å begynne med den første boka i serien.

Neste bok undervegs

Roar Ræstad er allerede i gang med bok fire i krimserien, men da er det også sannsynligvis stopp.

– Man skal aldri si aldri, men planen er at dette skal bli en kvartett. Den neste boka har arbeidstittelen «Slagmark» og jeg håper den er klar i 2020. Det blir nok den siste i serien, sjøl om Gabriel Navarseth-universet er spennende.

Det betyr ikke at midsundingen legger bort skrivingen.

– Jeg har noen andre ideer jeg vil forfølge, så vi får se hva det blir til.

– Kan det bli en krim fra romsdalsregionen?

– Det er absolutt mulig. Det er et særegent miljø med kyst, fjell, fjorder og daler. Dessuten finnes det historisk sett mange spennende miljøer, interessemotsetninger og motiver. Nei, du skal ikke se bort fra det, forteller Roar Ræstad.

«Ravnens time» lanseres den 13. august.

Roar Ræstad har fått gode kritikker for de to første bøkene i krimserien som utspiller seg i Trondheim under andre verdenskrig. «Ravnens time» fører historien videre. Foto: Vigmostad Bjørke