Det fikk Eidsvåg ungdomslag vist fra scena fredag under premieren på «Dett var dett».

En raus revy

Som tittelen antyder er det noe retrospektivt over det hele, og med gode spark og finter både bakover, framover og med en og annen lokal og aktuell piruett klarte den iherdige ungdomsgjengen i nær sagt alle aldere å holde seg – og publikum – på banen i samfulle to timer.

«Dett var dett» hentyder til den (kanskje) forestående kommunesammenslåinga, og derfor ble dette en raus revy der ikke bare helt lokale storheter var i fokus, men også regionale, politiske profiler.

Og sannelig skred ikke både Oddgeir Bruaset og Bergljot Hjorthol fra en herværende, statlig kanal innom, glitrende gestaltet av henholdsvis Frank Stenløs og Niclas Otterlei.

Kildevann og leirmakk

Det lokale næringsliv ble omsorgsfullt behandlet, både hva produksjon av kildevann og leirmakk angår, og kjente, kulturelle evenementer med og uten lusekofte fikk «showtime» også her. Diktopplesninga i biblioteket med punchline som fjernet all tvil; ikke noe overhengende, tung seriøsitet her.

Det spektakulære var godt ivaretatt til tross for en sparsommelig scenografi, og den før nevnte naturen dannet godt bakteppe i form av vakre foto i storformat. Lette og behendige sceneskifter sammensydd av et flott orkester som på diskret vis ga all den musikalske støtte de på scena trengte. André Gussiås var god kapellmester og «intonator» for de ulike musikalske sprell og sanginnslag på scena, enten det var leirmakk-dans eller sangperler i lokal forpakning.

Ekstra bonus for alle de unge som slapp til på morsomt vis på scena – med og uten heldekkende sminke – og for at ungdomslaget i andre enden av skalaen inkluderte sangkoret «Arilds». Som kvitterte med blant annet en lang og innholdsrik bygdesang.

Kommunereform

Høydepunkter? Den gule gründerlanternen i fri utfoldelse? «Migranten» fra Gussiås/Ranvika? Det ble en «hyler» også. Eller karakterskikkelsene og argumentasjonene i den store kommunesammenslåingsdebatten, der så vel Torgeir Dahl som Bernard Riksfjord og Jan Karstein Schjølberg deltok i alle tiders geografisk puslespill, og i det hele tatt en lang og innholdsrik sekvens.

Kan hende enkelte saker og innslag med fordel kunne ha vært barbert enda mer ned, for over to timer uten pause; det er lenge. Uansett hvor bra det hele kan være.

Mye å glede seg til

Jeg har nevnt de musikalske innslag. Herlig krydder, men det som kronet dette best var «You raise me up» i lokal tapning «Hyllest til Nesset». Og en av linjene lyder «…så gjer det godt i hjerterota mi», slik det garantert gjorde for alle publikummerne på Bergtun fredag, som det vil gjøre det lørdag kveld og også i søndagens ekstraoppsetning. For en gjeng!