Bjørnsonprisen til Yasar Kemal

Forfatteren er flere ganger nevnt som Nobelpris-kandidat - og har plantet tre i Molde.

Yasar Kemal har tidligere besøkt Bjørnsonfestivalen i Molde.  

Kultur

Bjørnsonprisen 2013 går til den tyrkiske forfatteren Yasar Kemal, forteller Bjørnsonakademiets president Knut Ødegård i en pressemelding etter pressekonferanse i Oslo onsdag.

Yasar Kemal, f. 1922, regnes av mange som Tyrkias fremste nålevende forfatter.  Han ble født i fattige kår i en kurdisk familie i en anatolisk landsby, noe som har preget både hans forfatterskap og hans engasjement for demokrati og ytringsfrihet, og for kurdernes situasjon i Tyrkia, forteller Ødegård. 

Mange av hans bøker er oversatt til norsk og har nått frem til en stor lesekrets også her i landet.

Plantet tre i fredslunden

Yasar Kemal, som skrev sin første roman i 1952, har tidligere besøkt Bjørnsonfestivalen i Molde, og plantet da tre i fredslunden på Glomstua.

Seminar om krig og kulturminner

Bjørnsonprisen blir utdelt av akademipresident Knut Ødegård i Molde Rådhus 9. november i forbindelse med et seminaret ”Krig – og verdens hukommelse”. Det hele skjer i regi av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.

Bakgrunnen for seminaret er de enorme ødeleggelsene av eldgamle kulturminner i form av skrift og gjenstander under krigshandlinger, eller ved bevisst rasering ut fra religiøse eller ideologiske motiver,skriver Akademiet i pressemeldingen. Resultatet er at vesentlige deler av verdensarven og felles hukommelse utslettes.

Forelesere er forlegger og oversetter Aase Gjerdrum om Yasar Kemals forfatterskap, forfatteren Thorvald Steen, diplomat og forfatter Alida Boye som var ansvarlig for Timbuktu Manuscripts-prosjektet i Mali, og professor / museumsdirektør Axel Cristophersen. Sistnevnte arbeider bla a med et større prosjekt for å fotodokumentere situasjonen for kulturminner i Afghanistan.  Hans foredrag har tittelen: "Truede kulturminner – kulturminner truer?”.

Seminarleder er fylkesmann og tidligere stortingsrepresentant Lodve Solholm.

I desember blir det utgitt en bok i serien Akademiets Småskrifter som går dypere inn på problemstillingene seminaret behandler.  Det er redigert av Jostein Sæbøe og inneholder artikler av seminarets forlesere og en tekst av prisvinneren.

Jan Erik Vold til Angvika

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet forteller at de alltid har kjent et særlig ansvar for den nesten usynliggjorte smale litteraturen og har hvert år arrangert et program med fremstående poeter. 

I år blir dette holdt på Angvik Gamle Handelssted i Gjemnes 10. november. Der får publikum lytte til den ungarske lyrikerne István Turzci, den slovakiske lyrikeren Milan Richter og våre egne Jan Erik Vold og Mona Vetrhus. Programleder blir Øystein Hauge.