Åpningen av Moldejazz kun for 200 invitere – slik kan du likevel oppleve den

Rbnett strømmer åpningen av den 60. Moldejazz direkte fra Taket av Plassen mandag 13. juli kl. 14.00. Den sendes også direkte på jazzkanalen til 1fm. Kulturministeren kommer - sjekk resten av programmet her!

Direktesending fra Moldejazz' åpningsseremoni på Plassen-taket.

Kultur

På grunn av koronasituasjonen og smittevernsregler utgår den tradisjonelle åpningen av Moldejazz i Alexandraparken, samt gateparaden. I stedet gjør festivalen en alternativ åpning på Taket av Plassen mandag 13. juli, med kun inviterte gjester.

Jazz-møte: De to festivalgründerne har fått plass på første rad på åpningsseremonien. Her fikk de albue-hilse på kulturminister Abid Q. Raja.  Foto: Vera Henriksen

Holdt tale: Ordfører Torgeir Dahl.   Foto: Petter Sele

Festivalsjef: Hans-Olav Solli.  Foto: Petter Sele

Vinner av årets jazzstipendiat: Saksofonist Signe Emmeluth ble mandag tildelt årets jazzstipendiat under åpningen av Moldejazz.   Foto: Petter Sele

Slik er programmet

Åpningsprogrammet starter kl. 14.00 med at Jazzlogen spiller. Paradebandet, som består av unge musikere, og ledes musikalsk av Ytre Suløen og administreres av Molde janitsjar, skal også avslutte det hele.

– Ordføreren skal tradisjonen tro holde tale. Så har vi to prisutdelinger, jazzstipendiatet for 2020/21, der vinneren skal ha et musikalsk innslag. Og så har vi utdeling av Molderosen. Dessuten skal festivalens to gründere, Kikkan og Pingen, opp på scena og si noen ord, forteller festivalsjef Hans-Olav Solli, som selv blir konferansier.

Festivalgründere: Festivalsjef Solli hilser på Kikkan og Pingen i Alexandraparken i 2016.   Foto: Takt og Tone

Han forteller at det også blir et eget husorkester, nærmere bestemt Gunnar Bech Trio.

Molde Gunnar Bech  Foto: Bjørn Brunvoll

– Festivalen har en nær link til USA og New Orleans, i musikken vi faktisk feirer, som har dype røtter tilbake til slavetid, med gospel og negro spirituals, og afroamerikansk kultur. Festivalens fartstid går tilbake til den amerikanske borgerrettighetskampen på 60-tallet, og den kampen er fortsatt ikke over, som vi ser av Black Lives Matter. Dette blir et naturlig tema for oss å adressere, sier Solli, og legger til at Gunnar Bech Trio skal spille Hymn to Freedom.

Kulturministeren åpner

Selv får Solli rollen som konferansier, mens kulturminister Abid Q. Raja vil åpne festivalen offisielt.

– Hva er kulturministerens program for dagen?

– Det er et dagsbesøk slik jeg har oppfattet det, med omvisning på Plassen og besøk på Teatret Vårt i forkant. Så håper jeg at han har tid og anledning til å være med på åpningskonserten. Han er i hvert fall hjertelig velkommen, sier Solli.

– Det er meldt en heller våt værtype. Har dere noen back-up-plan for arrangement på Taket?

– Vi har tak over scena og regnponchoer til publikum. Vi har sterke tradisjoner for å kjøre på uansett vær, og det gjør vi nå også, sier Solli, som anslår at programmet vil strekke seg mot halvannen time – altså, fram mot kl. 15.30.

Strømmes direkte på Rbnett

Hele åpningsseremonien strømmes direkte her på Rbnett i samarbeid med Streambird og blir liggende i opptak etterpå. Sendingen er åpen for alle, også ikke-abonnenter.

Dessuten sendes hele åpningen direkte på radio, på jazzkanalen til 1fm.

– Vi lager også festivalradio hver dag fra klokka 10 til klokka 18. Vi har studio i Romsdalsgata, men kommer til å være mye ute og snakke med folk. Vi får også besøk av gjester, som festivalsjefen og artister, sier kanalsjef Stian Viken.

Har du ikke DAB-radio, kan du lytte til 1fm Jazz her.