Årets «Artist in Residence» - Karin Krog:

Morgengry hos Jazzdronninga

Det er en vanlig mandag formiddag i det vi inntar Ørneveien 5 på Bekkestua i Bærum. Det er utsikt til flomlysmastene på hjemmebanen til Stabæk og døra står åpen til hjemmet til Karin Krog og John Surman. Selv om det virker vanlig får vi en klar følelse av at det er noe høytidelig over det hele.

Hjemme hos John Surman og Karin Krog på Stabekk i Bærum.  Foto: Christian Roth Christensen

Kultur

Årsaken er egentlig ganske enkel og grei: Karin Krog er nemlig dronninga i norsk jazz. Hun har vært det, hun er det og hun kommer for alltid til å bli værende det. Allerede da hun stod på scena på den første festivalen i Molde i 1961 var hun en etablert artist, og det hun har bidratt med de påfølgende 60 åra verden rundt har bare gjort sitt til at hun er en dronningstatus verdig. Jeg føler meg faktisk overbevist om at dronning Sonja ikke har det minste mot «konkurransen» heller.