Bjørnsonfestivalen i Nesset i september:

Byr på smakebiter fra «Spelet om Mardøla»

På programmet står blant annet utenrikspolitikk, krim, ungdomsforestilling og utdrag fra et nytt musikkspel om Mardøla-aksjonen.

Forfatter: Publikum får se og høre utdrag fra teaterstykket «Spelet om Mardøla» fredag under Bjørnsonfestivalen. Svein Sæter har skrevet teksten.   Foto: Anita Land

Kultur

Lørdag sendte Bjørnsonfestivalen ut festivalprogrammet for Bjørnsonfestivalen i Nesset i september.

Det ble imidlertid en lang vår før avgjørelsen om å gjennomføre årets festival kunne tas, forteller festivalsjef Johild Kosberg Bredin i pressemeldingen.

– Nå blir det en flott litteraturfest både i Molde og i Nesset. Og ikke bare dét, men Nesset Musikkfest blir også med på laget slik at vi sammen kan få presentere et stort program som inkluderer både litteratur og musikk, opplyser hun.

Nesset Musikkfest blir med

Nesset Musikkfest kunne dessverre ikke gjennomføre som planlagt i sommer. Løsningen ble derfor å samarbeide med Nesset Musikkfest om to av arrangementene.

– Lars Petter sa ja umiddelbart da vi tok kontakt, og vi gleder oss til å gjøre dette sammen i år, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Festivalene har dessuten samme sponsor i Romsdalsbanken.

– Vi vil gjerne gi noe tilbake både til publikum og til dem som støtter opp økonomisk også i dette spesielle året. Samarbeidet blir både praktisk og økonomisk, og dette blir veldig kjekt! sier Lars Petter Bjerkeset i Nesset Musikkfest.

I mål: Johild Kosberg Bredin har planlagt mye av Bjørnsonfestivalen hjemmefra. Bildet er tatt tidligere.  Foto: Martin Bredin

Hip hop i Nessethallen

Bjørnsonfestivalen tjuvstarter allerede onsdag 2. september på Nesset Prestegard med krimarrangementet «I gode og onde dager».

De nye stjernene i norsk krim, Ruth Lillegraven og Helene Flood, har hatt stor suksess både hos kritikerne og publikum, og festivalen er glade for at den nye generasjonen norske krimforfattere tar turen.

Det blir stor åpningsforestilling torsdag 3.9 i Nessethallen der elever fra ungdomsskolene i Nesset deltar sammen med profesjonelle hiphoputøvere.

De skal øve inn forestillingen «STRAM LINE» på tre dager, og vise resultatet for de 200 som får plass med dagens koronaregler.

Rapartist André Hadland, danser og koreograf Huyen Huynh og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen som handler om å bestemme selv, å våge å ta valg og om å stå for egne meninger.

Lahlum om USA

Fredag 4. september vil forfatter og historiker Hans Olav Lahlum holde foredrag om sin siste utgivelse «Trump, Biden og slaget om USA».

– Det blir et utrolig spennende presidentvalg i november, og Lahlum gir oss sin ferskeste analyse av hva USA kan vente seg utover høsten, forteller festivalsjefen.

Spelet om Mardøla

Den samme kvelden avrundes med rykende ferske musikalske smakebiter fra den kommende forestillingen «Spelet om Mardøla».

Forfatter Svein Sæter skriver nå på manus basert på Mardøla-aksjonen som fant sted for 50 år siden, og sammen med musikerne Karianna Sommerro, Øystein Sandbukt og Sondre Meisfjord presenterer han utdrag av historiene og musikken som skal følge dem.

Komponist er Lars Ramsøy-Halle, kjent blant annet som komponist av musikken til Lady Arbutnott-spelet.

«Spelet om Mardøla» er ett av to samarbeidsarrangement med Nesset Musikkfest.

«Brev fra havet»

Lørdag 5. september blir det Litteraturgudstjeneste på Prestegarden med nyskrevne tekster av Endre Ruset, og der blant annet biskop Ingeborg Midttømme deltar.

Tidligere biskop Per Arne Dahl holder foredrag om sin siste bok «Sårbarhetens kraft» etter gudstjenesten, før festivalen avsluttes søndag 6. september med kveldskonsert og nok et samarbeid med Nesset Musikkfest i Nesset kirke:

– Her blir det en stormønstring av både forfattere og musikere fra fylket som skal presentere et konsept de har kalt «Brev fra havet». Endre Ruset og Arild Hammerø har samarbeidet i 15 år, og nå tar de med seg forfatter Joakim Kjørsvik, sangerne Halvard Djupvik og Stephanie Lippert Djupvik og musikerne Marius Simonsen og Morten Kvam til en storslagen konsertforestilling, forteller Kosberg Bredin.

Billettene til arrangementene er i salg fra lørdag 4. juli på Bjørnsonfestivalens nettsider, med unntak av åpningsforestillingen som blir lagt ut i løpet av neste uke. Det kan også bli billettsalg på kommunehuset i Eidsvåg, men dette konkretiseres når smittevernet er avklart for høstens aktiviteter.