Første slipp for Moldejazz 2020

Jazzfestivalen har avslørt de første artistnavna til neste års jubileumsfestival.
Kultur

Moldejazz har innkalt til pressekonferanse utenfor Storyville på Plassen onsdag kl. 12.00.

– Vi presenterer en rekke nye artister. Pressekonferansen er åpen for publikum, heter det i invitasjonen fra Moldejazz.

Skal understreke at Moldejazz er landets ledende jazzfestival

Festivalsjefen innledet med å presentere ny festivallogo.

- The Legacy Continues fanger aspektet ved å både være historiske og framoverlente, sier Solli.

Ny festivallogo: Moldejazz arrangerer den 60. festivalen i 2020. 

- Det viktigste for oss med det første slippet, er å si klart fra at Moldejazz er, og skal være, Norges ledende jazzfestival. Det første slippet er en understreking av det. Vi skal slippe en konsert i Bjørnsonhuset, en i Rådsalen, noe i Alexandaparken, men først og fremst her på Plassen, sier festivalsjefen.

Festivalsjefen forteller at han har jobbet i flere år med John Zorn, og at det blir en omfattende residency, med minst ni konserter, i tillegg til at han skal kuratere.

Fremst står Bagatelles Marathon, et prosjekt som blir delt i to deler.

Blant de deltagende musikerne finner vi Craig Taborn, John Medeski og Kris Davis, gitaressene Julian Lage, Marc Ribot og Mary Halvorson, pluss mange flere.

- Dette er 33 av de ledende impromusikerne i verden, stort sett knyttet til New York-scenen, sier Solli, og viser til Petter Petterssons ord: Dette blir en monumental Moldejazz-begivenhet.

Cecile McLorin Salvant tilbake

Videre har Moldejazz sikret seg Cecile McLorin Salvant, som skal holde konsert i Teatret Vårt 16. juli. Mange vil huske henne fra Woman to Woman-prosjektet i 2017.

- Vi regner henne som den fremste kvinnelige jazzartisten nå, i hvert fall blant de yngre, og ser fram til å få henne tilbake med eget band nå, sier Solli.

- Vi prøvde å hyre henne allerede i 2012, men det klaffet ikke med turneplanene. I 2017 var hun en del av et band med sju damer i en fullsatt sal. Omsider nå, etter åtte år, har vi fått henne med eget band. Nå er hun også Grammy-tildelt, og ikke bare nominert, sier Petter Pettersson, som er med i programkomiteen.

Bandet Out of Land

- Det neste bandet er noe så sjeldent som en vaskeekte supergruppe. De er alle bandledere i hver sine respektive band. De har vært vanskelig å få tak i, nettopp fordi de er ute med bandene sine. Dette blir en konsert jeg virkelig gleder meg til, sier Solli, og legger til at det er fritt og improviserende, men likevel melodisiøst.

Bandet består av den sveitsiske vokalisten Andreas Schaerer, den tyske pianisten Michael Wollny, den franske akkordionisten Vincent Peirani og saksofonisten Emile Parisien, som alle er midt i tretti-årene. De ga ut albumet Out of Land i 2017.

Det var programkomite-medlem Petter Pettersson som fikk tak i dem, gjennom plateselskapet Act Music.

- Jeg brukte det at vi er 60 for alt det er verdt, sier Pettersson.

Konserten går 13. juli i Storyville.

Vibrafonisten Joel Ross

- Av og til skal vi hente upcoming-stjerner også. Nå har amerikanske Joel Ross blitt signet på Blue Note Records, og dette blir norgespremiere for vibrafonisten med eget band, forteller Solli om neste artist ut, som er 23 år gammel.

Dobbeltkonsert i Alexandraparken

- Første artist ut på avslutningsdagen er vokalisten og gitaristen Tora, i Alexandraparken 18 juli. Hun har kommet som et skudd de siste åra. Hun har allerede markert seg sterkt, seinest nå i Royal Albert Hall, der hun var med på bluesmaraton-konserten. Hun spiller klokka 21 denne fredagen i parken. Det blir en bluesrock-happening, sier Solli om 25 år gamle Tora Dahle Aagård.

Tora har for øvrig 80.000 følgere på sin Instagram-profil, og hun bidro på D'Sounds siste album, Unicorn.

Ung stjernegitarist: Tora Dahle Aagård.  Foto: Ask Jacobsen

Gov't Mule følger etter Tora i parken

Gov't Mule (uttales Government) er et amerikansk sør-rock-jam-band, dannet i 1994 som et sideprosjekt av The Allman Brothers Band av gitaristen Warren Haynes og bassisten Allen Woody. Fans refererer ofte til Gov't Mule ganske enkelt som Mule.

De avslutter altså kvelden i Alexandraparken fredag 18 juli (kl. 23.00).

Ellen Andrea Wang med band

- Closeness er en hyllest til Moldejazz-vennen Charlie Haden. Her blir Arve Henriksen med som gjesteartist, forteller Solli om neste konsert ut, Ellen Andrea Wang med band i Teatret Vårt 14. juli.

- Vi kjenner henne godt fra før, sist fra Gurls-konserten, og hennes status er stadig stigende, sier Solli om artisten, som også er nybakt mamma.

I flere versjoner og volum: Her er Steamdome i trio-versjon, med Ola Kvernberg Erik Nylander og Nicolai Hængsle Eilertsen, som Molde-publikummet nylig kunne høre på Syd. Nå venter ny Steamdome-musikk.   Foto: Privat

Ola Kvernberg Steamdome vol. 2

- Neste prosjekt ut har blitt en triumferd for Ola Kvernberg, i fjor spilte han både på Øya og på museet. Nå er det duket for volum 2, ny plate og ny musikk, igjen et samarbeid med Trondheim Jazzfest, sier Solli. Konserten blir klubbnatt tirsdag 14. juli, sier Solli, som ennå ikke kan presentere noe ny musikk fra volum 2.

- Tøft var det i 2016, og tøft blir det garantert i 2020. Det blir spennende å se hvilken retning prosjektet går i, sier Solli.

John McLauglin & The 4th Dimension

- Dette er et band mange vil bli glad for at står på programmet. De var her i 2011, og da solgte de ut Bjørnsonhuset så det holdt. Det tror vi de gjør denne gangen også. Dette er gitaristen folk som Pat Metheny har som sitt forbilde, sier Solli om konserten 14. juli.

12 nye artister

Finalen til Jazzintro i Storyville 15. juli 2017.

Og med det har Moldejazz sluppet 12 artister.

- Vi håper å ha et slipp til før jul også, som kanskje blir like stort. Vi har allerede mye klart og nesten klart. Bookingen blir bare tidligere og tidligere. Vi har mye vi skal bygge rundt konsertene i forbindelse med jubileet, så her er det bare bånn gass, sier Solli før han takket for oppmøtet.

John Zorn bekreftet

Fra før er det klart at Moldejazz, som skal feire sin 60. festival i 2020, har sikret seg den berømte saksofonisten og komponisten John Zorn fra New York City som Artist in Residence. Zorn gjestet Moldejazz første gang i 1991 med bandet Naked City.

Festivalsjefen i New York: Hans-Olav Solli med John Zorn, Julian Lage og Jorge Roeder på den legendariske jazzklubben Village Vanguard i New York tidligere i høst.   Foto: PrivatLegenden John Zorn blir Moldejazzens Artist in Residence 2020

– Vi har jobbet med dette i flere år, sier festivalsjef Hans Olav Solli.


Steinar Raknes med bestillingsverk

I tillegg er det klart at Steinar Raknes skal gjøre et bestillingsverk for Jazzfest i Trondheim og Moldejazz i samarbeid, slik Ola Kvernberg har gjort før ham. Raknes forteller at det blir den fjerde skiva i Stillhouse-prosjektet.


Steinar Raknes etter tre utsolgte konserter i Molde

Har laget to nye plater på tre uker

Når Steinar Raknes ikke spiller konsert på Syd med Unni Wilhelmsen, bruker han tida i Molde til å spille inn ny musikk: Et bestillingsverk til Jazzfest i Trondheim og Moldejazz. Og ei plate på otrøy-dialekt.