MOLDE: Programmet har fått tittelen «Asylet - murene står for fall» og inngår i serien Glimt, der distriktskontorene tidløse tv-historier til riksdekkende sending.

– Opdøl er utgangspunktet for historien, men det handler om at psykiatrien landet over bygges ned. Vi har funnet mange arkivbilder fra andre steder i landet, sier journalist ved Molde-kontoret til NRK Møre og Romsdal, Ann Eli Nøsen.

Triste skjebner, men også idyll

Sammen med fotograf Roar Strøm har Nøsen gjort opptak på Opdøl i perioden desember til april. I programmet møter vi tre lokale kilder.

– Tidligere overlege Arne Ruset, som jobbet på Opdøl i 25 år, etterlater et sterkt inntrykk. Han forteller åpenhjertig om tvangsmedisinering, vanskelige avgjørelser og solrike dager der ansatte og pasienter kom tett på hverandre. Virkelig kontrastfylt, forteller Nøsen, som også intervjuer en tidligere pasient.

– Frode Frantzvåg fra Kristiansund var tvangsinnlagt to ganger, og opplevde å bli lagt i reimer. En veldig sterk historie. Å være tilbake på Opdøl var ikke lett for ham, sier Nøsen.

Sinnssykeasyl

Opdøl Sinnssykeasyl fra 1913 etterlater seg sterke kontraster med mange triste skjebner,

men er også et sted der pasienter fikk god hjelp og kom seg videre i livet, heter det i programomtalen.

– Det var på mange måter et lukket samfunn. De hadde egen kino og kirke, og sjukehuset lå idyllisk til ved fjorden, forteller Nøsen.

Anne Hungnes vokste opp som nærmeste nabo med en far som jobbet som forvalter på sjukehuset.

– Hun ser med glede tilbake på møtet med mange fargerike naboer på sjukehusområdet. Hun er blant de som syns det er vemodig at det yrende snart er historie. Andre ser med lettelse på at Oppdøl blir et tilbakelagt kapittel, sier Nøsen, som tror mange vil ha interesse av programmet.

– Opdøl vekker et stort engasjement over hele fylket. Mange har vært sterkt knyttet dit, sier hun.

Programmet blir sendt tirsdag 21. august og blir deretter tilgjengelig i NRKs nett-tv.