Kjendistreff under Ona fyr

– Er det her det er NM i quilting? Spør skuespiller Ingar Helge Gimle. Sminket, med parykk og dameklær. Vi er på filminnspilling på Ona.
Kultur

- Stille rundt, klar for opptak. Kjør lyd. Kamera går, vær så god!

Innspillingsleder Katinka Lotherington smeller filmklapperen foran kamera. Inn på foramlinghuset Stormly på Ona kommer en kvinnekledt Ingar Helge Gimle, fulgt av Benjamin Helstad og Iben Akerli, alle kjente ansikt fra norsk film og tv. En forbauset Bente Børsum står høyt i ei gardintrapp i ferd med å rydde ned diverse quiltetepper. Og kan konstatere at de er kommet en dag for sent.

Fra Viktoria til Ona Iben Akerli er kjent fra flere store roller i norsk film og tv, blant annet spilte hun hovedrollen i Victoria, som kom i fjor. Nå spiller hun inn film på Ona.   Foto: Erik Evjen/FilmBros

Roadmovie

Filmsettet på Ona utgjør 14 personer med skuespillere og teknisk stab. I to dager har de gjort opptak til Henrik M. Dahlsbakkens siste spillefilm, som har fått arbeidstittelen «Ona fyr».

- Filmen er en type roadmovie som ender opp her ute under fyret, forteller skuespiller Ingar Helge Gimle, som har hovedrollen i filmen.

- Georg er nylig blitt enkemann, og filmen handler ytre sett om hvordan han og sønnen Kasper finner tilbake til hverandre i sorgen, på tur til Ona. Før hun døde sendte moren inn et teppe til NM i quilting som blir arrangert her. 

- Gjennom felles opplevelser på turen og gjennom mennesker de møter blir de også bedre kjent med hverandre, forteller Gimle. Med på turen ut til Ona er også Kaspers kjæreste, spilt av Iben Akerli.

Heterofil i dameklær

Men Georg er ikke helt som andre fedre. Han er i høyeste grad heterofil, men liker å kle seg i dameklær, sminke og pynte seg. En hang han har hatt siden han var liten gutt. Et par dager i uka går han i kvinneklær, også i det offentlige rom, men er ellers mann.

Det er produksjonsselskapet FilmBros som står bak filmen. Selskapet er bygd opp rundt filmskaper Henrik Martin Dahlsbakken (27) og hans team av filmarbeidere. De har tidligere hatt suksess med filmer som «Cave», «Sensommer», «Takk for turen» og «Å vende tilbake».

Transe Ingar Helge Gimle vekker munterhet blant medreisende når han i salongen på Utasundsferja kler seg om til kvinne. - Jeg synes jeg likner litt på Anne B. Ragde, sier han.   Foto: Svein Bjørnerem

Base på Hamar

«Hos oss står den kunstneriske skaperprosessen i sentralt. Selskapet skal ut fra sin base i Hamar og Innlandet ha blikket hevet utover landegrensene, med mål om å nå ut til et internasjonalt publikum med sine produksjoner», skriver selskapet om seg selv på sine facebookside.

Kjente fjes Iben Akerli og Benjamin Helstad gjør klar til en scene i salongen på utasundsferja.  Foto: Svein Bjørnerem

Gullkonfetti

I Stormly på Ona skytes en ny scene der Georg, Kasper og kjæresten får vite at moren har fått tredjeplass i NM med sitt quilteteppe. Bente Børsum spiller rollen som lokal arrangør av quilte-NM. Alle kjenner sin plass og sin rolle, regissør Dahlsbakken gir sine beskjeder, innspillingsleder roper ut sine korte instruksjoner. Plutselig lyder et skarpt smell, og nedover skuespillerne drysser en tett byge av gullkonfetti. Iben Akerli har ved en misforståelse utløst konfettikanonen som riktignok skal brukes, men senere i scenen. Opptaket blir avbrutt, alminnelig munterhet oppstår.

På monitor En av scenene fra forsamlingshuset Stormly studeres på monitor. Fra venstre Iben Akerli, Ingar Helge Gimle og regissør Henrik M. Dahlsbakken.  Foto: Svein Bjørnerem

Lys film

– Jeg vil si det er en lys film med mange morsomme øyeblikk, men også med alvorlige undertoner, sier Ingar Helge Gimle, kjent blant annet fra rollen som statsminister i siste runde av «Mammon» og TV2-serien «Frikjent» som startet i går. I «Ona fyr» møter vi flere andre kjente filmansikt, som  Anne Krigsvold og Reidar Sørensen, men de er altså ikke med til Ona.

– Hvordan har du forberedt deg til rollen som transvestitt?

– Jeg har snakket med flere transvestitter, blant annet lederen i forbundet deres, i tillegg til at jeg har lest meg opp på temaet. Det er jo mange utgaver av denne benevnelsen også, både heterofile, homofile og bifile. Noen gjennomgår til og med operasjoner og hormonbehandling for å bli mer kvinne, mens andre rett og slett er mann i kvinneklær, som Georg.

Ytterst på kysten Skuespiller Bente Børsum er fascinert av Romsdalskysten og vil gjerne komme tilbake til Ona.   Foto: Svein Bjørnerem

Støvete Jaguar

Vi møter folkene på filmsettet allerede på ferja utover. På Småge filmes scenen der Ingar Helge Gimle akkurat rekker ferja med sin litt slitne og støvete Jaguar. I salongen utover filmes flere scener med de tre hovedrolleinnehaverne. Det vekker allmenn munterhet når Ingar Helge Gimle kles ut og sminkes som kvinne midt i salongen på utasundsferja.

– Likner jeg ikke litt på Anne B. Ragde, spør han med trøderdialekt, tilgjort kokett.

– Til å begynne med var jeg litt brydd og sjenert når jeg skulle kle meg som kvinne i det offentlige rom. Men etter hvert er jeg blitt vant til det, og tar meg selv i å være langt mer opptatt av utseende, negler og klær enn jeg vanligvis er, sier Gimle.

Premiere om et år

Han synes det er fantastisk å komme ut til Romsdalskysten og havet, å bli kjent med nye folk og en helt særegen natur.

– Utrolige omgivelser for en film er det også, sier han.

«Ona fyr» er ventet å ha premiere neste høst.

Lager dramakomedie Filmteamet fra FilmBros AS har hatt fine dager på Ona under innspillingen av Ona fyr. Bak fra venstre: Vegard Ronæss Soldal, lydsjef; Katinka Lotherington, innspillingsleder;Camilla Hannshuus, sminkeassistent; Marita Smith, produksjonsassistent; Miriam Lien, sminke og kostymedesigner; Ingar Helge Gimle, skuespiller, Kristian Frøysa, B-fotograf; Vilde Ingskog, innspillingsassistent; C, stillsfotograf. Sittende fra venstre: Benjamin Helstad, skuespiller; Iben Akerli, skuespiller; Henrik Martin Dahlsbakken, regissør og produsent; Oskar Dahlsbakken, fotograf; Bente Børsum, skuespiller.  Foto: Even Evjen/Filmbros AS

Fra Viktoria til Ona Iben Akerli er kjent fra flere store roller i norsk film og tv, blant annet spilte hun hovedrollen i Victoria, som kom i fjor. Nå spiller hun inn film på Ona.   Foto: Erik Evjen/FilmBros

Transe Ingar Helge Gimle vekker munterhet blant medreisende når han i salongen på Utasundsferja kler seg om til kvinne. - Jeg synes jeg likner litt på Anne B. Ragde, sier han.   Foto: Svein Bjørnerem

Kjente fjes Iben Akerli og Benjamin Helstad gjør klar til en scene i salongen på utasundsferja.  Foto: Svein Bjørnerem

På monitor En av scenene fra forsamlingshuset Stormly studeres på monitor. Fra venstre Iben Akerli, Ingar Helge Gimle og regissør Henrik M. Dahlsbakken.  Foto: Svein Bjørnerem

Ytterst på kysten Skuespiller Bente Børsum er fascinert av Romsdalskysten og vil gjerne komme tilbake til Ona.   Foto: Svein Bjørnerem

Lager dramakomedie Filmteamet fra FilmBros AS har hatt fine dager på Ona under innspillingen av Ona fyr. Bak fra venstre: Vegard Ronæss Soldal, lydsjef; Katinka Lotherington, innspillingsleder;Camilla Hannshuus, sminkeassistent; Marita Smith, produksjonsassistent; Miriam Lien, sminke og kostymedesigner; Ingar Helge Gimle, skuespiller, Kristian Frøysa, B-fotograf; Vilde Ingskog, innspillingsassistent; C, stillsfotograf. Sittende fra venstre: Benjamin Helstad, skuespiller; Iben Akerli, skuespiller; Henrik Martin Dahlsbakken, regissør og produsent; Oskar Dahlsbakken, fotograf; Bente Børsum, skuespiller.  Foto: Even Evjen/Filmbros AS