NATHOLMEN: Tirsdag trente landslaget i rulleskianlegget i Stokke. Therese Johaugs store motivasjon i treningen er en individuell gullmedalje i OL.

Men mesterskapet er kontroversielt. En BBC-reportasje har dokumentert at mange uigurer blir satt i egne leirer, der de blir utsatt for systematisk voldtekt og tortur. Johaug sier hun tar «sterk avstand» fra menneskerettighetsbruddene i landet.

– Det er ikke noe jeg står inne for. Det er noe hele landslaget tar avstand fra. Vi har gode diskusjoner om det, sier Johaug til Aftenposten.

Selv ble hun ambassadør for det kinesiske selskapet Huawei i 2015. Den avtalen ble avsluttet i fjor.

Hadde det noe med menneskerettigheter å gjøre? Eller var det andre grunner?

– Nei, det var hele den pakken der. Det var en del av det, som gjorde at begge parter stoppet samarbeidet, sier Johaug.

Boikott-nei

Johaug var ikke på plass under medietreffet på Sognefjellet tidligere i sommer. Der fikk løpere og ledere spørsmål om Kinas menneskerettighetsbrudd. Både NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt og Aftenposten-kommentator Daniel Røed-Johansen etterlyste et klarere standpunkt.

Langrennssjef Espen Bjervig ba om tid til å sette seg inn i saken.

– Hva synes du om kritikken som kom, Bjervig?

– Jeg føler det var litt urettferdig. Jeg prøvde å få frem at vi selvfølgelig tar avstand fra brudd på menneskerettigheter og ytringsfriheter i Kina og andre land. Det er selvfølgelig problematisk når vi skal til sånne land og konkurrere, men vi ville sette oss dypere inn i situasjonen. Det har vi gjort nå, sier Bjervig.

Espen Bjervig fikk kritikk for sin Kina-respons tidligere i sommer. Foto: Geir Olsen, NTB

Boikott-nei

De siste ukene har Skiforbundet hatt møter med Kina-ekspert Henning Kristoffersen og Amnesty, forteller Bjervig.

Han har gjort seg opp noen tanker om hvordan Skiforbundet bør forholde seg til Kina-situasjonen.

– Man kan velge å boikotte og gå bort fra det, men jeg tror ikke det vil endre saken i det hele tatt. Jeg tror det er bedre å bruke momentumet og fokuset på Kina til å få frem de utfordrende situasjonene som vi mener er der, sier Bjervig.

Johaug er inne på samme spor.

– I den situasjonen vi er i nå (at OL skjer i Kina, journ.anm.), må vi gjøre det beste ut av det og kanskje prøve å snu det til noe positivt, sier Johaug.

Vurderer markeringer

Boikott-spørsmålet har allerede vært oppe i Norges Fotballforbund i forbindelse med neste års fotball-VM i Qatar. Det endte med en avstemning på et ekstraordinært fotballting, der flertallet stemte nei til boikott. I stedet prøver landslaget å påvirke menneskerettighetssituasjonen i landet, blant annet gjennom markeringer på banen.

Skiforbundet vurderer nå om de skal komme med «offisielle reaksjoner» mot Kina, ifølge Bjervig.

– Betyr det markeringer i verdenscuprenn eller i OL?

– Det er det vi ser på, om vi skal gjøre noen type reaksjoner. Utøverne som føler for å stå frem, må få gjøre det. De som ikke vil, kan la være, sier Bjervig.

Nå skal Norges Skiforbund vurdere mulige tiltak. Et av alternativene er et opprop.

PS. Kina har overfor FN nektet for å ha brutt menneskerettighetene, har Reuters skrevet tidligere.