Emma Raducanu har nådd stjernehimmelen. Men tre minutter før ferden mot US Open-triumfen skulle starte, var hun stresset.

For hun kunne bare ikke finne airpodene sine.

Hun lette rundt i garderoben. Under tøy, i skap. Men de dukket ikke opp. De var ikke med i bagen ut til første kvalifiseringsrunde til US Open.

«Hvis jeg vinner denne kampen, kan jeg kjøpe nye airpods», tenkte hun for seg selv.

Raducanu vant. Så vant hun igjen. Og igjen. Helt til hun beseiret jevngamle Leylah Fernandez i US Open-finalen.

Og penger blir ingen bekymring med det første. Raducanu tjente mer enn 21 millioner kroner på turneringsseieren. Eksperter spår dessuten et pengeregn av de sjeldne i årene som kommer – fra sponsorer.

Enorm kommersiell appell

Det er nemlig ikke bare tenniseksperter som er vilt begeistret for Raducanu. Det er også PR-eksperter.

PR-ekspert Richard Barker sier til Sky News at det er ingen grunn til at Raducanu «ikke kan bli like berømt og kjent som Rihanna». En annen ekspert kaller henne «en milliard-jente».

Det alle er enige om, er at 18-åringens kommersielle appell er enorm. Det er som en cocktail med alle de rette ingrediensene. Her er noen av grunnene:

  • Talentet. En presis forehand og en oppfinnsom spillestil. Raducanu er én av de mest lovende spillerne i verden.

  • Ungdommelighet. Hun vant US Open som 18-åring. Alderen gjør at hun kan bli svært populær i yngre aldersgrupper.

  • Karismatisk personlighet. Raducanu har fått mye ros for måten hun er på i intervjuer: åpen, ærlig og blid.

  • Internasjonal appell. Raducanu er en verdensborger, rett og slett. Hun er født i Canada. Faren er fra Romania, moren fra Kina. I tillegg har hun vokst opp i Storbritannia.

Sammenlignes med Beckham og Hamilton

Professor Simon Chadwick er ekspert på sponsorer innen idretten. Han mener Raducanu er noe helt nytt.

– David Beckham hadde utseendet, karismaen og gode forhold til stjerner som grunnlaget for sin kommersielle suksess, og den kommersielle «hypen» rundt Lewis Hamilton var enorm på grunn av hans mangfoldige bakgrunn, suksess og prestasjoner i bilen. Raducanu har elementer fra både Beckham og Hamilton, sier Chadwick til Aftenposten. Så legger han til:

– Men hun er en ung kvinne. Dette gjør at hun er unik i britisk idrett og ulikt alt annet britisk sport har opplevd før.

Nigel Currie, som driver et eget PR-byrå knyttet til sport, kaller Raducanu for «en markedsførers drøm». Han spår at 18-åringen kan bli én av tidenes rikeste kvinnelige idrettsutøvere.

– Enorme premiepenger og store sponsorkontrakter venter på henne, mener Currie.

Et av tre supertalenter

Dronning Elizabeth, Liam Gallagher, Harry Kane og Boris Johnson har én ting til felles: Alle hyllet Raducanu i helgen.

Hun er allerede et fenomen.

Men skal det fortsette slik, må hun fortsette å vinne. Det poengterer PR-ekspertene Currie og Chadwick.

Hvor god hun blir, er imidlertid umulig å svare på, understreker Eurosport-kommentator Sverre Krogh Sundbø.

– Hun er en tenåring som akkurat har slått gjennom. Det er usikkert hvordan hun blir påvirket av kjøret fremover, sier Sundbø.

Han tror imidlertid Raducanu kan ta sporten til nye nivåer. Men det er hun ikke alene om. Sundbø trekker også frem 19-åringen Leylah Fernandez (som tapte for Raducanu i US Open-finalen) og 17-åringen Coco Gauff.

– De tre er så eksplosive, spennende og utadvendte – på tre forskjellige måter. Jeg ser for meg en tilsvarende generasjon som vi kanskje ser slutten av på herresiden nå, sier Sundbø, som da sikter til kobbelet Roger Federer (40), Rafael Nadal (35) og Novak Djokovic (34).

Her klemmer Emma Raducanu Leylah Fernandez etter US Open-finalen. Det spørs om det blir den siste finalen mellom tenåringene. Foto: Robert Deutsch, Reuters/NTB

Roser foreldrene

Raducanu er blitt en stjerne over natten. Foreldrene hennes har nå en viktig oppgave. De skal bidra til at hun ikke tar av.

– De har gjort en skikkelig bra jobb. Jeg føler ikke at noe er annerledes, på en måte, sa Raducanu til Vogue under US Open.

Hun har hatt en «rett tilbake til jobb»-mentalitet etter oppturer.

– Jeg tror det er et resultat av at de (foreldrene) har vært superfokuserte. De har aldri vært for høyt oppe, men samtidig ikke for triste når tap kommer, forteller Raducanu.

Under pressekonferanser og intervjuer blir hun ofte spurt om én ting: presset. Hvordan er det egentlig å bære for en så ung spiller?

– Jeg føler ikke noe press. Jeg er fortsatt bare 18 år. Jeg slår bare fritt etter alt som kommer mot meg. Det er sånn jeg spilte hver kamp her, sa hun etter US Open.

KILDER: ESPN, Vogue, The Guardian, Daily Mail, BBC