Sol og varme kan være utfordrende for familiens firbeinte. Slik tar du vare på Fido og Felix!

– Planlegg sommeren for dyra også, oppfordrer kampanjeleder hos Dyrebeskyttelsen Norge, Linda Rognli.

– Og ta først og fremst ta høyde for at det kan bli varmt, særlig for dem med mye pels.Familiens dyr skal alltid ha rikelig tilgang på friskt vann, og i sommerhalvåret er dette ekstra viktig. Det gjelder enten du og bikkja er utenlands, på hytta eller hjemme.– Selv om du setter fram drikke, må du imidlertid aldri etterlate hunden din i bilen om sommeren. Det kan nemlig bli svært varmt i kupeen – opp mot femti grader, selv om det ikke er direkte sol der du parkerer. Og da kan dyret få heteslag og i verste fall dø, påpeker Linda Rognli.

– Ser du en hund innestengt i en varm bil, og du vurderer at dyrets liv er i fare, har du faktisk både rett og plikt til å knuse bilruta og ta deg inn i kjøretøyet. Hunden må nemlig ut og til veterinær – umiddelbart, opplyser hun.

Betalt legehjelp

Lange, varme dager betyr ekstra utetid for mange kjæledyr, og i sommerhalvåret ligger det gjerne mer glasskår og annet søppel i naturen enn ellers. Dette gir også økt risiko for skader hos Pus og Passopp.– Har dyret overfladiske småskader, kan du behandle dem selv. Men hvis hunden eller katten din skader seg alvorlig, må den selvsagt til veterinær. Om du finner du et fremmed dyr som er skadet, har du også plikt til å hjelpe. Ville dyr skal tas hånd om av Viltnemda, mens familiedyr skal til veterinær, opplyser Linda Rognli.Du trenger ikke betale for eierløse dyr hos veterinæren. Kostnadene dekkes av staten, men finner man ikke dyrets eier, ender det ofte med avlivning.– For å unngå avlivning kan du imidlertid ringe Dyrebeskyttelsen lokalt. Vi samarbeider med flere veterinærer i hele landet, og forsøker å hjelpe alle eierløse dyr, sier Rognli.

Dyr på dyr

Sommertid er grilltid, og i flintsteiksesongen bør du passe på nysgjerrige snuter og sarte mager. Mons og Max har det nemlig best med sitt vanlige fôr.

– Kjæledyr kan lett brenne seg på varme griller og grillmat. Fordøyelsen til hunder og katter har dessuten ikke godt av grillmaten, og de kan sette bein i halsen. Rydd derfor opp etter grillmiddagen i hagen! oppfordrer dyrepleier hos Mosengs Dyreklinikk, Camilla Naphaug Thorsen. Også i busk og kratt lurer sommerfarer. Blir for eksempel hunden din bitt av hoggorm, må du frakte bisken til veterinær umiddelbart.

– Hoggormgift er potensielt svært farlig for dyr, og krever legehjelp straks! Prøv så godt som mulig å holde hunden eller katten i ro, og bær den gjerne til veterinæren, anbefaler Naphaug Thorsen

Humler og veps er som regel bare farlig hvis Pus eller Pluto blir stukket i munnen, mens mindre småkryp, som flått, fordrer tiltak.– Flåttbåren borreliasmitte kan gi alvorlig sykdom – også for dyr. Sjekk derfor hunden og katten for flått hver kveld. Og finner du noen, bør du fjerne dem så raskt som mulig, råder dyrepleieren

Ferdes du i flåtterreng, kan du forebygge borreliasmitte ved å gi kjæledyra reseptbelagte flåttpreparater. Såkalte «spot-on»-midler dryppes rett på huden til hunden eller katten, mens et flåtthalsbånd sitter løst rundt nakken. Begge deler virker effektivt mot flått i flere måneder.– Det finnes både midler som dreper flåtten, og preparater som hindrer insektene i å feste seg i utgangspunktet, forklarer dyrepleier Naphaug Thorsen.– Begge deler beskytter kjæledyra effektivt – hele sommeren.

KATTENS VALG: Katter beveger seg som regel fritt, og velger skygge om det blir for varmt. Pass imidlertid på at du ikke binder fast hunden din i solsteiken. (FOTO: Gracey Stinson)
LITEN OG VARM: Har du valp i sommervarmen bør du ta med vann når du skal på tur. Det er dessuten lurt å ID-merke både hunder og katter; sommertid er utetid, og det er fort gjort for en liten tass å gå seg bort. (FOTO: Wikimedia)
KORTHÅRET: Hunder med tjukk eller lang pels kan ha godt av å klippes ned før sommeren. (FOTO: Wikimedia)
SMÅKRYP: Sjekk hunden eller katten for flått hver kveld, og fjerne eventuelle insekter. Flåttbåren borreliasmitte kan være like farlig for dyr som for mennesker. (FOTO: Wikimedia)