– Jaaa, nå har du kontroll!

Den oppmuntrende stemmen til snowboardinstruktør Tor Håvard Kolbu svinner i det fjerne, mens buskaset i utkanten av løypa nærmer seg urovekkende raskt.– Len deg bakover og skrens med den bakre langsida – da reduserer du farten, fortsetter optimististen langt der oppe.

Det er imidlertid en bitte liten hump i bakken som gjør slutt på den ukontrollerte ferden. Med ett vipper snowboardet ørlite forover, og stålkanten på den framre langsida hogger ned i bakken. Dermed bråstopper villmannskjøringa, og to ømme knær står skrudd ned i hardpakka snø. Resten av den tilårskomne nybegynneren ligger strødd – med avleggs skijakke, lånt hipsterlue og blottlagt nullkompetanse

– Du må løfte tærne litt og kjøre på hælkanten av brettet. Da bremser du mer – ehrrm – kontrollert, underviser Tor Håvard Kolbu tålmodig, mens han rutinert trekker meg opp i forsøksvis stående. Med blå knær, forslåtte fingre og rasert verdighet.

– Bøy knærne og hoftene, og len deg litt bakover uten å spenne deg, instruerer han, og tilføyer glisende:– Og prøv å falle på bakover neste gang. Da slår du deg mindre!

Fersk i fallet

Du kommer til å ramle. Hele tida. Som nybegynner på snowboard er det nemlig kunsten å holde seg oppreist man må trene mest på i begynnelsen – uansett alder.

– Både voksne og barn trenger å lære de samme grunnleggende teknikkene, som å holde balansen, stoppe og svinge, forteller Tor Håvard Kolbu.– Men vi underviser gjerne foreldre og unger atskilt. Måten å kommunisere på er så forskjellig, påpeker han.

Mens barna er uredde og lærer etter hermemetoden, er gamlingene mer forsiktige og vil ha teknikken og teorien grundig forklart.– Begynn med å stå på brettet med bare den ene foten, så du kjenner hvor du har tyngdepunktet. Etter hvert – når du merker hvordan det hele henger sammen – spenner du fast den andre foten, vokseninstruerer Kolbu utrettelig.

– Stå med brettet på tvers i bakken og øv deg på å bremse ved skrense med den bakre stålkanten. Deretter svinger du ved å legge vekta på den fremste foten, fortsetter han.Egentlig skjønner jeg fremdeles ikke hvordan noe henger sammen, men jeg forsøker tappert å manøvrere meg fram og tilbake og forsiktig nedover – sånn delvis kontrollert.– Litt mer løs og ledig. Husk å ramle bakover – avslappa. Og bruk hjelm! kauker Kolbu forgjeves oppi bakken.

Geriatrisk gjeng

Hos Norske Geriatriske Snowboardere, foreningen for brettfolk over fylte førti år, er president Truls Omtvedt (68) sikker i sin sak:

– Den eneste forskjellen på voksne og barn i bakken er gamlingenes skrekk for å slå seg. Ellers er det ingen grunn til å la være å stå på snowboard selv om man er voksen. De første proffkjørerne, for eksempel Terje Håkonsen, er jo snart over i våre rekker, påpeker han, og tilføyer bastant:– Det finnes ingen øvre aldersgrense for å stå på snowboard!

Er du likevel en av dem som er redd for å forstue håndleddene, knuse langsyntbrillene eller – Gud forby – brekke lårhalsen, finnes det alltids råd:– Det er ganske vanlig å bruke håndleddstøtter, knebeskyttere, ryggplate og hjelm for å dempe fall og unngå skader i skibakken. Eller hva med bukser med innsydd padding? foreslår Omtvedt.– Da er du trygg, selv om du er nygammel i bakken.

Ramletips

* Bruk hjelm!

* Forsøk å velte deg bakover på rumpa i stedet for å gå på trynet. Fall avslappet – er du stiv og spent idet du ramler, slår du deg mer.

* Når du tryner forover, bør du forsøke å dempe fallet med underarmene i stedet for med hendene. Håndledd knekker ganske lett.

* Detter du i en bratt eller isete bakke, må du kjøre brettets bakre stålkant så hardt du kan ned i snøen/isen for å redusere farten. Som nybegynner er du imidlertid helst ikke i veldig bratte og isete løyper.

Snowboardutstyr

* Begynn med et litt mykt snowboard som er likt i begge ender – et såkalt twintipbrett. Brettet skal være om lag tjue centimeter kortere enn din egen høyde.

* Bindinger bør du få butikken til å montere for deg. Du trenger også egne snowboardstøvler.

* Kjøp en skikkelig hjelm. Du kan dessuten investere i knebeskyttere – såkalte snowboardpads, eller bare rappe lillebrors keeperutstyr for å verne knærne. Håndleddsbeskyttelse, ryggplate og snowboardbukser med ekstra «padding» ved utsatte kroppsdeler får du i de fleste sportsbutikker.

Snowboarduttrykk

Som nybegynner greier du ikke å overbevise noen om at du har peiling – uansett hvor mange stilige uttrykk du pugger. Det holder å kunne:

* Baile: Ramle, mislykkes* Slam: Gå på snørra

* Nose: Foran på brettet

* Tail: Enden på brettet

* Traversere: Kjøre på kryss og tvers av bakken

* Fakie: Baklengs kjøring

* Goofy: «Keivhendt» kjøring, med høyre fot foran venstre

ALDERSFORSKJELL: Unger lærer snowboard etter hermemetoden, mens voksne vil ha teknikken grundig forklart. Ski- og snowboardinstruktør hos Beito Aktiv & Skiskole, Tor Håvard Kolbu, forklarer tålmodig for dagens elev på – la oss si – rundt førti år. (FOTO: Carl Martin Nordby)
LÆRING: – Det veldig lurt å ta et par timer på skiskole hvis du er nybegynner. Da slipper du å øve på helt feil ting, råder Tor Håvard Kolbu, og leder an i bakken. (FOTO: Carl Martin Nordby)
BALANSE: – Begynn på flatmark, og stå på brettet med bare den ene foten i begynnelsen. Når du finner balansen kan du spenne fast den andre foten også, tipser Tor Håvard Kolbu. (FOTO: Carl Martin Nordby)
BAKLENGS: Prøv å ramle på rumpa framfor på trynet, og forsøk å slappe av i fallet – selv om det høres absurd ut. Da slår du deg nemlig mindre. (FOTO: Carl Martin Nordby)
FORFALL: Som voksen nybegynner kommer du til å ramle hele tida. Og fjortisene vil suse nonchalant forbi deg. (FOTO: Carl Martin Nordby)
BESKYTTELSE: – Bruk hjelm, så slipper du å smelle bakhodet i bakken, råder skiinstruktør Tor Håvard Kolbu. (FOTO: Carl Martin Nordby)