Det var en viss spenning knyttet til Bjørdals vitnemål. Han var ikke blant vitnene i tingretten, og Bjørdal blir av mange regnet som den personen som vippet vedtaket til fordel for Hjelset. Under styrebehandlingen i desember 2014 innrømmet han at han tidligere hadde holdt Storbakken som favoritt, men at han hadde endret syn de siste dagene.

Han argumenterte for at Hjelset var best, spesielt på grunn av økonomiske hensyn. Dette ble han grillet på av Kristiansund kommunes advokater.

Ville argumentert annerledes

– Jeg hadde bygd opp argumentasjonen min anneledes hvis jeg visste at jeg skulle sitte her to og et halvt år etterpå, sa Bjørdal i lagmannsretten.

Han forklarte dette med at han, i styremøtet, var mest opptatt av å gi et svar som fylte ut de andre styremedlemmenes svar. Han ville komme med nye element til debatten, og ikke nødvendigvis gi en komplett vurdering og repetere de tidligere argumentene som var framført.

I politiske beslutninger er det vanlig at du argumenterer for ditt syn og gjerne bringer nye elementer til torgs, sa Bjørdal.

Nærheten til Ålesund

I lagmannsretten fortalte Bjørdal at han var utdannet innen økonomi og logistikk. Han var opptatt av å nå de økonomiske målene, sa han.

Å unngå doble vaktlag er en måte å gjøre dette på, mente Bjørdal. Et sjukehus på Storbakken måtte ha blitt bygd mer komplett enn et sjukehus på Opdøl – som kunne få til mer samarbeid med Ålesund.

Det beste valget

Han ville ikke ta kritikk på at han snudde i synet på tomtevalg. Hele prosessen fram til valget var en lang reise, sa han, og understreket at han ikke konkluderte før alle underlagsdokumentene var på plass.

– Da vi fikk Holte sin kvalitetssikring i desember, så var det på tide å dra en konklusjon, sa Bjørdal.

– ROS-analysen var ganske tydelig på at Opdøl pekte seg ut.

På spørsmål om han ville valgt annerledes i dag, svarte han:

– Nei, egentig ikke. Jeg hadde ikke stemt annerledes. Det eneste jeg kanskje angrer på, i og med at jeg sitter i en rettssal i Trondheim i dag ... jeg ville nok argumentert litt annerledes, men jeg ville stemt for det samme i dag. Dette er det beste valget – også for pasientene.

Glad det ble gjort

Dommer spurte avslutningsvis om han mente det var greit å kjøre styrebehandlingen i Helse Møre og Romsdal uten en innstilling fra Astrid Eidsvik.

– Jeg er glad nå i ettertid at vi kjørte det gjennom. Når jeg ser det spetakkelet som har vært, tror jeg ikke at det hadde blitt noe bedre av å utsette det, sa Bjørdal.

Han fortalte også at han ikke visste hva Eidsvik ville ha innstilt på.