Konspirasjonsteoriene som Kristiansund kommune prosederte på i forrige rettsrunde er nå helt borte fra argumentasjonen. Kristiansunds nye prosessfullmektig, advokat Camilla Selman fra Advokatfirmaet Hjort DA, har innledet ankesaka i lagmannsretten med et helt annet fokus. Nå er det fakta, økonomi, arealberegninger og hvilke kriterier som ble lagt til grunn for valget av Hjelset som gjelder.

– Saksbehandlingsfeil

– Vi angriper ikke forvaltningsskjønnet, men baserer saka på feil faktum og saksbehandlingsfeil, sa Selman i starten av sitt innledningsforedrag.

Kristiansund kommune mener at vedtaket om tomteplasseringen er gjort på sviktende og feilaktige faktagrunnlag. Blant annet var det feilaktige beregninger for areal og økonomi fra Helse Møre og Romsdal som lå til grunn i kvalitetssikringsrapporten. Disse ble ikke korrigert eller kvalitetssikret selv om Helse Midt-Norge var kritiske til beregningene, mener kommunen.

– De feilaktige økonomiske forutsetningene var et sentralt premiss i beslutningsgrunnlaget, og det er sannsynlig at feilen hadde betydning for utfallet av saken, mener Selman.

Ombestemte seg

Advokaten var også innom snuprosessen som nestleder i styret i Helse Møre og Romsdal, Petter Bjørdal, foretok. Han stemte til slutt for Opdøl og Hjelset, og ikke Storbakken.

– Petter Bjørdal endrer syn og begrunner dette med at det har kommet nye opplysninger om at sjukehuset blir dyrere enn først antatt, og at ved å plassere det i Molde, så kan det bygges billigere. Dermed vinner Opdøl med 5 mot 4 stemmer i Helse Møre og Romsdal, sa Selman i innledningen onsdag morgen.

– Den økonomiske betydningen som nærheten til Ålesund ga, var ikke utredet, minnet hun om.

Petter Bjørdal er kalt inn som nytt vitne i denne saka. Han skal etter plana vitne fredag morgen, etter helseminister Bent Høie.

Eierstyring

Selman mente også det var utøvd eierstyring i strid med loven, noe som også vil være en saksbehandlingsfeil. Hun viste til hvordan Helse Midt-Norge hadde jobbet for å få en likelydende holdning i de to styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge.

– Dette var en direkte foranledning til at Eidsvik valgte å trekke seg. Hun ville innstilt på Storbakken, sa Selman.

Hun viste også til det som skjedde da Marthe Styve Holte og Trond Andersen gikk av i oktober 2014. Årsaken var at helseminister Høie ba Holte avsette Andersen på grunn av misnøye fra tillitsvalgte. Dette mente Styve Holte var en innblanding i Helse Midt-Norges anliggender – et slikt vedtak var det kun styret i Helse Midt-Norge som kunne gjøre.

Innledningsforedraget til Kristiansund kommune pågår fram til klokka 13.15. Deretter er det regjeringsadvokat Erik Bratterud som skal holde sitt innledningsforedrag.