– Det er ikke bare Økoteamet som rammes av sparingen (se faksimile og egen sak) i politidistriktet. De øvrige politijuristene, «generalistene», har også blitt færre, slår leder for fagforeningen Politijuristene i Møre og Romsdal fast.

– Det er ikke sikkert ledelsen ser det på samme måte, men i over et halvt år har gamle Nordmøre og Romsdal faktisk manglet tre jurister, inkludert Økoteamet, sier Tove Alfarnes til Romsdals Budstikke.

Mister erfarne jurister

Alfarnes har sjøl jobbet 13 år i politiet, åtte av dem som politiadvokat.

– Hvilken endring har du sett?

– For en 7–8 år siden var det på landsbasis høg gjennomtrekk, men betingelsene ble bedre og juristene ble værende i stillingene. Nå er trenden snudd. Stort arbeidspress og dårligere betingelser gjør at erfarne jurister slutter i politiet. Det er veldig populært å jobbe i politiet for nyutdannete jurister, og lett å rekruttere folk. Men erfarne jurister som er aktuelle for andre jobber og i privat næringsliv, slutter. Det har ikke vært nok fokus på hvordan dette påvirker rettssystemet.

– Er det noe problem at erfarne jurister slutter, hvis de blir erstattet av yngre og motiverte folk?

Krise mange steder

I nye Innlandet politidistrikt gikk politijuristene i januar ut i NRK og sa at politireformen går på bekostning av rettssikkerheten. De advarte politiledelsen mot flere henleggelser og utsettelser av straffesaker.

– Hvordan er tilstanden her?

– Jeg vil si at det er tilsvarende hos oss. Sjøl om riksadvokatens prioriteringsliste styrer, blir det flere henleggelser. Vi «skal» prioritere hverdagskriminalitet, men kriminalitet som går utover barn enda mer. Da kan for eksempel småtjuveri og bankkortmisbruk bli lagt vekk.

Nye stillinger ble spist opp

Et etterlengtet, sentralt tilskudd av politijurister i 2015 ble oppspist av at politiet overtok tilrettelagte avhør av barn fra domstolene, forteller hun.

Mister 150.000 i lønn

Kutt i lønn, som følge av mindre vaktbelastning når politidistriktene er større, hjelper ikke på rekrutteringa.

– I nye Møre og Romsdal politidistrikt skal bare én jurist være på vakt om gangen, såkalt jourhavende. Da går lønna ned, mens ansvaret blir større når du har vakt. I snitt taper politijuristene i Norge 150.000 kroner i året på dette. For noen vil dette medføre at de må søke seg vekk fra politiet for å beholde inntektsnivået sitt.

– Fagforeningen advarer sterkt imot dette. Det jobbes nå opp mot Politidirektoratet for å bedre dette, for politidistriktene har ikke penger til det sjøl.

Sliter på de som er igjen

Alfarnes forteller at arbeidspresset lenge har vært sterkt i distriktet, og enda større etter at de siste halvår mangler tre.

Resultatet er mer slitasje, og større fare for sykemeldinger blant de ansatte som står på.

– Man blir ikke sliten av det man får gjort, men av det man ikke får gjort! påpeker fagforeningslederen.

Spent på kvalitetsreform

Hun sier at det er ingen hemmelighet at økonomien i politidistriktet er meget stram: Stillinger holdes ledige for å kunne bruke pengene på drift.

– Hva må til for å forbedre situasjonen?

– Vi må ikke glemme at også sivile og operative stillinger holdes ubesatte i Møre og Romsdal politidistrikt for å spare penger. For juristenes del har de en viktig jobb for å få sluttført saker i politiet. Det må mer ressurser til, slik at stillinger besettes og jobben blir gjort. Jeg håper inderlig at politireformen og omorganiseringen fører til dette. Det skal jo være en kvalitetsreform. Resultatet vet vi ikke ennå, avslutter Tove Alfarnes.