Spesialetterforsker Øystein Bjørdal i Økoteamet i Nordmøre og Romsdal bekrefter at de har slitt etter at de mistet teamets egen jurist.

Også Statsadvokaten påpekte forholdene rundt manglende jurist på sin inspeksjon før jul.

Sendte saker til Ålesund

Etter å ha mistet juristen og en fast etterforskerstilling i fjor, er teamet på fem nede i tre: to etterforskere med politifaglig bakgrunn og en spesialetterforsker med revisorbakgrunn.

– Hvilken følger får dette?

Suksess med eget team

Bjørdal forteller at da Økoteamene ble opprettet for 12–15 år siden, var intensjonen tverrfaglig kompetanse bestående av politijurist, etterforskere og politirevisor, i tillegg til bistand fra Skatteetaten, spesielt tilknyttet skatte- og avgiftssaker.

– Ordningen har fungert svært godt gjennom mange år og gitt gode resultat, sier han.

I dag derimot, har Økoteamet i Molde enkelte saker som har stått ferdig etterforsket siden august 2016, uten påtale:

– Det gjelder både konkurs saker, Nav-bedragerier og annen type økonomisk kriminalitet, forteller Bjørdal.

Ifølge etterforskeren er en egen påtalejurist, som er delaktig i etterforskningen fra dag én, avgjørende for en flyt i produksjonen:

– Dette også med hensyn til juridiske problemstillinger som må avklares undervegs. Saker av en viss størrelse er krevende for en jurist å sette seg inn i, så lenge vedkommende ikke har vært involvert i saka før den er ferdig etterforsket.

Må slippe taket

Mangelen på folk gjør også at de må prioritere hvilke saker som skal etterforskes og hvilke mulige straffbare forhold de skal bruke ressurser på i en sak.

– Noen saker må vi mer eller mindre slippe taket i, sjøl om de skulle eller burde vært etterforsket, erkjenner Bjørdal.

Han kaller dialogen med politimesteren god, og sier han er kjent med situasjonen.

– Slik forholdene er nå, så kan vi ikke annet enn å gjøre det beste ut av de ressursene vi har tilgjengelig, og håpe at stillingene som politijurist og etterforsker ved Økoteamet utlyses med det aller første. Vi vet at flere stillinger skal besettes i 2017, men ikke hvilke og når det vil skje.