Sentrale politikere i Gjemnes gjør nå opprør mot Gjemnes kommunes høringsuttalelse til konseptrapporten for det framtidige sjukehustilbudet i Nordmøre og Romsdal.

Enstemmig vedtatt

I høringssvaret går Gjemnes kommune blant annet inn for å splitte dagkirurgien mellom sjukehuset på Hjelset og det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund. Vedtaket ble gjort enstemmig og uten særlig debatt i formannskapet den 11. oktober.

I høringssvaret heter det også at dagkirurgi i Kristiansund er en forutsetning for at «Helse Møre og Romsdal skal oppnå nødvendig anerkjennelse i Kristiansund og regionen. Ambulante spesialisthelsetjenester kan med fordel organiseres i DMS Kristiansund».

– Meningsløst

Formannskapet i Gjemnes består av ordfører Knut Sjømæling (Sp), Borghild Neergaard Aarset (Sp), varaordfører Jan Karstein Schjølberg (Ap), Leif Ståle Engdahl (H) og Heidi Hogset (V).

Fem sentrale politikere i Høyre og Arbeiderpartiet har nå, gjennom et leserbrev, varslet et alternativ innspill fra Gjemnes til helseforetaket. De beskriver det vedtatte høringssvaret som meningsløst.

De skriver også at de heller vil støtte høringssvaret til ROR, som går inn for samling av disse funksjonene til fellessjukehuset.

Forfattet i Kristiansund

«Det kan virke som at rådmannen og formannskapet i Gjemnes er langt mer opptatt av å oppnå anerkjennelse i Kristiansund, enn å sikre innbyggerne i Gjemnes best mulige helsetjenester», skriver de i leserbrevet.

De skriver også at Gjemnes kommunes høringsuttalelse er utarbeidet av Kristiansund kommune.

«Dette er etter vår mening ganske respektløst», holder de fram.

På tvers av tidligere vedtak

Det er Erland Øren (H), Grethe Ranheim (H), Jon Hals (H), Bjørnar Danielsen (Ap), Ketil Sorthe (Ap) som står bak leserbrevet.

Ketil Sorthe, som har vært aktiv i Gjemnes-politikken i over 40 år, sier følgende om bakgrunnen:

– Formannskapet har uttalt seg uten å ta hensyn til de vedtakene som er gjort tidligere i kommunestyret. Gjemnes har hele tiden hatt som politikk at når bestemmelsen om nytt fellessjukehus er fattet så skal vi respektere det – uansett hvor det ble plassert, sier Sorthe.

Ikke diskutert internt

Sorthe sier de ikke har diskutert saka internt i Arbeiderpartiet, men at de som står bak leserbrevet mener vedtaket ikke kan stå uimotsagt.

– Handler dette om geografisk tilhørighet?

– Det er ikke nord mot sør og indre mot ytre som er saka her. Det er ikke geografisk tilhørighet som er det sentrale i denne uenigheten. Vi mener formannskapet må forholde seg til tidligere fattede vedtak i kommunestyret. De kan ikke gjøre vedtak på tross av disse vedtakene. Kommunestyret kan selvsagt skifte mening, men det er en annen sak. Det er ikke dét som har skjedd her, sier Sorthe.

Veteranen Jon Hals (H) er også blant de som reagerer. Han sier heller ikke Gjemnes Høyre har diskutert dette internt, og tilbakeviser at det er snakk om en splittelse.

– Men vi er uenige i vedtaket som ble gjort. Kommunestyret i Gjemnes har vært klare på at vi skal samle funksjonene i det nye fellessjukehuset. Det er det samme for oss hvor det ligger, sier han.