Romsdal Regionråd støtter i all hovedsak planene for det nye akuttsjukehuset på Hjelset og et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund, slik prosjektorganisasjonen for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) har presentert det.

Alle ordførerne er kritisk

Men på ett sentralt punkt er de åtte kommunene i Romsdal samlet kritisk til det som foreslås i konseptrapporten: Å splitte dagkirurgien, slik at noe foregår i det nye akuttsjukehuset på Hjelset og noe i et DMS i Kristiansund.

– Vi tar Kristiansund og rådmanns- og ordførerkollegiet på Nordmøre, Orkidé, på ordet i uttalelsen de kom med i 2012. Da ble det fra Nordmøre sterkt betont at kirurgien burde samles ett sted; altså i det nye akuttsjukehuset. Det er Romsdal Regionråd enig i. Vi spør derfor i høringsuttalelsen: Hva er begrunnelsen for å dele opp det dagkirurgiske tilbudet? sier lederen i Romsdal Regionråd, Torgeir Dahl, til Romsdals Budstikke.

– Er det slik at Romsdal Regionråd vil ta fra Kristiansund dagkirurgien; et tilbud de håper å få lagt til byen?

– Nei. Vi legger til grunn en faglig vurdering. Ut fra et pasienthensyn er det en dårlig løsning å dele dagkirurgien på to steder. Det handler om flere ting: Tilbudet blir mer sårbart ved å spre fagmiljøet to steder. Det vil også være en evigvarende diskusjon om hvilke støttefunksjoner som trengs ved et DMS i Kristiansund der det også skal være dagkirurgi.

Til pasientenes ugunst

Dahl fortsetter:

– Tilgjengelighetsanalysene som ble gjort tidligere, viser at det for pasientene samlet sett blir lengre reiseveg ved å ha dagkirurgi også i Kristiansund. Dagkirurgi kommer inn under fritt sjukehusvalg, der pasienten kan bestemme hvilket sjukehus hun eller han vil bli operert ved. I ROR-kommunene er det skepsis til å legge dagkirurgi til Kristiansund. Vi tror ikke alle innbyggerne vil reise forbi et nytt akuttsjukehus på Hjelset for å få dagkirurgisk behandling i Kristiansund, sier Dahl.

Dyrere å investere

I høringsuttalelsen fra ROR, som er underskrevet av daglig leder Britt Roald Rakvåg og ordførerne Torgeir Dahl, Tove Henøen, Geir Inge Lien, Bernhard Riksfjord, Rolf Jonas Hurlen, Odd Helge Gangstad, Egil Strand og Lars Olav Hustad, blir også økonomien kommentert.

Full enighet Rådmanns- og ordførerkollegiet i romsdalsregionen vil ikke splitte opp dagkirurgien på to lokalsjoner. Foto: Richard Neergaard

Romsdal Regionråd viser til at det faktisk blir 52 millioner kroner dyrere for Helse Møre og Romsdal å investere i bygningen i Kristiansund for å benytte to operasjonsstuer der, enn å samle all dagkirurgien på Hjelset. Hva det vil koste å drifte dagkirurgi to steder, er ikke vurdert i konseptrapporten, påpeker ROR.

– Vi mener kort sagt at å legge dagkirurgi til Kristiansund er et dårlig forslag, sier Torgeir Dahl.

I høringsuttalelsen understreker ROR at det er viktig at det nye sjukehuset på Hjelset har et godt tilbud til barn. ROR forutsetter at det blir barnelege i vakt, og viser til at fødeavdelingen kommer til å ta imot over 1.000 fødsler i året.

Kreftbehandling på Hjelset

ROR ønsker også at Sjukehuset Nordmøre og Romsdal skal operere pasienter med føflekk-kreft. Tapping av blod bør foregå både i Kristiansund og i Molde, mener ROR. Og så påpekes det i høringsuttalelsen at helseforetaket har glemt å ta med ambulansestasjon i Molde.

Styret i Helse Møre og Romsdal skal behandle konseptrapporten og høringsuttalelsene på styremøtet 25. november.