Høringsuttalelsen til konseptrapporten for det framtidige sjukehustilbudet i Nordmøre og Romsdal ble behandlet i formannskapsmøtet i Gjemnes tirsdag kveld.

Her ble det klart at de går inn for splitting av dagkirurgien. I sitt høringssvar heter det blant annet at «Gjemnes kommune anser konseptrapportens alternativ 2A med dagtilbud, poliklinikk og dagkirurgi i eksisterende lokaler i Kristiansund som det beste og eneste akseptable alternativet».

Enstemmig

Ordfører i Gjemnes, Knut Sjømæling, sier det var stor enighet om vedtaket.

– Dette ble gjort enstemmig og uten noen stor debatt. Saka kommer ikke opp i kommunestyret for høringsfristen går ut før neste kommunestyremøte, sier han til Romsdals Budstikke.

– Har dere ment hele tiden at et DMS må ha slike funksjoner?

– Ja.

I høringssvaret heter det også at dagkirurgi i Kristiansund er en forutsetning for at «Helse Møre og Romsdal skal oppnå nødvendig anerkjennelse i Kristiansund og regionen. Ambulante spesialisthelsetjenester kan med fordel organiseres i DMS Kristiansund».

– I høringsuttalelsen til idefaserapporten fra Orkidé, som ble sendt inn for to år siden og som dere også signerte, så heter det at helseforetaket ikke bør spre slike funksjoner. Har noe endret seg i løpet av disse to årene?

– Nei, ikke noe har endret seg. Vi har uttalt oss i forhold til dagens situasjon. Plasseringen på Hjelset er ikke noen sak for oss, men det er et viktig prinsipp – og det har det vært hele vegen – at det skal være ett fellessjukehus med alle funksjoner og at dette skal være så robust som mulig. Vedtaket vi gjorde i går understreker at det også skal være et solid DMS på Nordmøre, og skal det ha noen tyngde så må det ha dagkirurgi.

I høringssvaret skriver de også at det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund med fordel kan utføre funksjoner innen ortopedi for hele Nordmøre og Romsdal.

Tilbud for barn

Gjemnes kommune mener også at tilbudet til barn i det framtidige sjukehustilbudet ikke er godt nok beskrevet i konseptrapporten fra helseforetaket. «Barn som pasientgruppe bør prioriteres høyt og tilegnes eget og tilrettelagt areal i akuttsjukehuset», heter det i høringssvaret.

De mener det må være barnelege i vakt på akuttsjukehuset, men også i Kristiansund må denne pasientgruppen prioriteres: «Vi oppfordrer Helse Møre og Romsdal til å innlemme barnehabilitering tilbudet i SNR Kristiansund. Psykisk helsevern for barn og unge må styrkes gjennom polikliniske og ambulante tilbud i BUP Kristiansund».