– Hva er deres inntrykk etter å ha lest rapporten? Tror dere på den?

– Rapporten som SAFE har bestilt fra AFI inneholder en rekke faktiske feil som dessverre begrenser verdien den kunne hatt i vårt forbedringsarbeid. Eksempler på dette er sammenblanding av globale og lokale prosesser, og at lønnssystemet og personalavdelingens rolle er gjennomgående feil framstilt.

– Viser den reelle utfordringer?

– Er dere overrasket over det helt forskjellige synet på ansattes medbestemmelsesrett hos ledelsen på Nyhamna og hos ansatterepresentanter?

– Vi er ikke overrasket over kjernen i problemstillingene, men kjenner oss fortsatt ikke igjen i mange av påstandene som blir lagt til grunn for konklusjoner i rapporten.

– Rapporten peker på stor forskjell i kunnskap om arbeidsmiljøloven hos ledelsen sammenliknet med ansatterepresentanter når det gjelder medbestemmelse i praksis. Har det vært prioritert godt nok?

– Vi går ikke god for denne beskrivelsen i rapporten. Medvirkning er noe vi har jobbet med i lang tid. Som uttalt tidligere opplever vi at dette har bidratt til å bedre samarbeidsforholdene på Nyhamna. Denne dialogen er viktig for oss.

– Når dere tidligere har sagt at dere «ikke kjenner dere igjen» i Runar Kjørsviks beskrivelse av forholdene på Nyhamna, har dere visst nok om hva som har skjedd?

– Dere har konsekvent omtalt det som har skjedd på Nyhamna som to saker: «Et verneombud som sa fra, og en personalsak». Nå slår rapporten fast at «det som startet som en uenighet om kollektive rettigheter og plikter, ender som en individualisert konflikt». Kommentar?

– Vi mener fortsatt at ingen blir sagt opp i Shell fordi de sier fra. Hovedverneombudet gjorde jobben sin ved å si ifra. Oppsigelsen er en personalsak.

– Alle informantene beskriver en «fryktkultur» på Nyhamna, med frykt for å melde inn uønska avvik og at småting blir registrert på en sjøl, som kan ende med oppsigelse. Hva tenker dere om det?

– Nå er det andre runde med medieoppmerksomhet om Nyhamna. Hva gjør dette med omdømmet til AS Norske Shell?

– Vi tenker først og fremst på våre egne ansatte som kjenner hele saka og medieblesten som en stor belastning, og ikke nødvendigvis er beskrivende for deres arbeidsplass.

– Ifølge SAFE har det vært spesielt store utfordringer for tillitsvalgte/verneombud på Nyhamna, i forhold til hva det har vært på andre Shell-anlegg. Stemmer dette?

– Vi har vært i Norge i over 100 år, og operatør siden 1993, og kjenner veldig godt verdien av et godt og tillitsfullt partssamarbeid. Det har vært utfordringer på Nyhamna som er annerledes enn det vi har opplevd tidligere.

– Er det problemstillinger i rapporten dere vil ta tak nå, eller allerede har tatt tak i?

– Det er forhold rundt arbeidsreglement og arbeidsmiljøutvalg som er påpekt, der vi allerede er i gang med forbedringer. Vi har gjennom de siste månedene lagt fram mye dokumentasjon til SAFE og rapportskriverne om forbedringer som både er gjort og som gjøres nå, som dessverre ikke fikk den plassen vi hadde håpet. Det kunne ha bidratt til å gjøre rapporten mer balansert.