«Kuppet» konflikt

I den ferske rapporten som RB har fått tilgang til, gransker forskerne på oppdrag for fagforeningen SAFE hendelsene på Nyhamna som førte fram til oppsigelsen av hovedverneombudet i 2015.

«Det som starter som en uenighet om kollektive rettigheter og plikter, ender som en individualisert konflikt» slår den fast.

Voksende bransjeproblem

Forskerne mener alvorlige samarbeidsproblem mellom ledelsen på den ene siden, og vernetjenesten og tillitsvalgte på den andre siden, ble styrt inn på et sidespor da hovedverneombud Kjørsvik sa fra.

– Vi har funnet igjen påstandene fra Kjørsvik i en breiere undersøkelse. Det er ikke bare hans sak, eller bare Shell. Det er en disiplinering av ansatte som er svært «unorsk» .

De understreker at innskrenking av medbestemmelse er et økende problem i norsk arbeidsliv, men i olje- og gassbransjen spesielt.

– Det viser Medbestemmelsesbarometeret 2016 og SAFEs medlemsundersøkelse også.

Innførte styringssystem

AFI har gått igjennom 1.200 dokumenter og intervjuet ansatte og ledelse på leting etter hva som skjedde i prosessen som startet på Nyhamna i 2013.

Redde for å bli oppdaget

Intervjuene med ansatterepresentantene ble gjort på et hotell i Molde, koordinert slik at de ikke møtte på hverandre, forteller forsker Eivind Falkum:

– Flere stilte som en betingelse at det skulle være så romslig tid mellom dem, at det ikke var fare for å bli oppdaget. En slik påpasselighet i forhold til sin egen anonymitet, har jeg aldri sett før i en undersøkelse.

At ansatte opplevde intervjuene som risikable, vitner om en fryktkultur, ifølge Falkum.

Sikkerhetsrisiko

Forskerne påpeker at et godt helse-, miljø- og sikkerhets (HMS)-system forutsetter arbeidstakers medvirkning:

– Hopper man bukk over den, hopper man bukk over HMS-standarden etter norske regler. Dette gjelder for eksempel omlegging av skift.

– Er medbestemmelse i en omorganisering spesielt viktig i olje- og gassbransjen?

– Det er spesielt viktig i all risikoutsatt næring, også her.

– Vil dere si at Shell har misbrukt styringsretten på Nyhamna?