SAFE-rapporten avdekker flere bekymringer som forskerne mener Petroleumstilsynet burde fulgt opp tettere. Ptil på sin side mener de har fulgt utfordringene på Nyhamna tilstrekkelig nok.

– I og med at vi ikke er intervjuet om vår oppfølging av Nyhamna, gir ikke rapporten et tilstrekkelig bilde av hvilke vurderinger vi har gjort i forbindelse med tilsyn på anlegget. Ei heller hvordan vi følger opp arbeidstakermedvirkning og håndtering av varsel, sier pressekontakt Eileen Brundtland.

– Skal følge opp

Brundtland sier videre at det er AS Norske Shell og arbeidstakerne som sitter med nøkkelen til et fungerende samarbeid.

Bekymret for økt press

Medvirkning er en rettighet og en viktig del av HMS-arbeidet, ifølge Brundtland.

– Arbeidstakerne har mye kunnskap og erfaring som er viktig å ta med når det skal treffes beslutninger som angår helse, miljø og sikkerhet. I selskap med et godt samarbeidsklima, bidrar dette positivt til sikkerheten ved at ledelsen får et godt grunnlag for viktige beslutninger. Når beslutningene så er tatt, er de også bedre forankret hos arbeidstakerne, sier hun.

– SAFEs medbestemmelsesbarometer 2016 viser at ansattes medbestemmelse på arbeidsplassen i olje- og gassbransjen er på kraftig retur. Hva betyr det for Ptils arbeid?

Går ikke inn i personalsak

Forskerne mener saka til Runar Kjørsvik gikk fra å være en saksuenighet, til å bli en personuenighet.

– Er dette en utfordring i deres bransje?