MOLDE: Det tror Øystein Bull-Hansen i Norges arkitekters landsforbund. Romsdals Budstikke har bedt prosjektlederen om å ta et titt på skissa til Sjøfronten 1, i forbindelse med debatten om innholdet. Han synes det er positivt at det som startet som en arkitektkonkurranse i 2003, nå blir realisert.

– Det må være et stort pluss for Molde å få utviklet sentrum på denne måten, sier Bull-Hansen.

Må ikke ha egen leikeplass

Når det gjelder tilrettelegging for barn og unge, sier han at det viktigste er å ha leikemuligheter som en integrert del av sentrum, slik det legges opp til.

– Hvis du ser på Asker kommune, har de en stor steinpyramide i et basseng på torget. Her oppholder ungene seg støtt og stadig, mens foreldrene sitter rundt og følger med. Det er også en slags Bambi foran kulturhuset, som de små bruker å klatre på. Det er mye rart barn kan balansere, sitte og hoppe på når de er små. Da er det er en fin kvalitet at leikemulighetene flettes inn i bybildet, sier Bull-Hansen.

– Det kan også være fint med leikeapparater, men du må nok lage en svær leikeplass, hvis denne i seg sjøl skal være attraktiv nok til å trekke mange folk, legger han til.

Positive tilskudd

Innbyggerne i Molde vil sannsynligvis ikke dra ens ærend til sentrum for å leike på et leikeapparat eller to, men det vil være et fint innslag på en attraktiv plass, mener Bull-Hansen.

– I planene er det også tilrettelagt for skating og sykkelsport, noe ungdommen helt sikkert kommer til å oppsøke. Når det gjelder vannspeilet på vinterstid, bør denne skøytebanen være kunstfrossen. I Drammen sentrum har de en som fungerer svært godt for de aller minste barna, som ikke har noe å gjøre på de vanlige skøytebanene. Hvis Sjøfronten-planleggerne virkelig har ambisjoner, kan de lage isen så fin at den kan brukes til curling. Det er et morsomt spill, som vil bidra til å gi aktivitet også for voksne om vinteren, sier han.

– Noen må gå i bresjen

En annen viktig faktor for liv i byrommet, er bygningene som ligger rundt.

– Dersom butikker og kafeer tyter ut på Torget om sommeren, vil flere oppholde seg der daglig. Torget blir mer levende når det er liv i bygningene rundt, sier Bull-Hansen. Men for at nok folk skal komme, bør Torget brukes aktivt som en arena for å skape liv, legger han til.

– Hvis det er et program som ruller og går, som kanskje næringslivet også henger seg på, vil ønsket om å dra til byen bli større. Et forslag kan være å invitere ulike foreninger, fritids- eller idrettsklubber til å vise seg fram. Hvis barn og unge opptrer, kommer ofte familie og venner for å se på. Gjennom å arrangere forestillinger, konkurranser, utstillinger, aktiviteter eller marked kan dere trekke folk oftere til Torget, fordi det er store muligheter for at det skjer noe spennende der. Det vil være viktig for både sentrum og byen å skape et slik samlingspunkt, men noen må legge til rette og invitere folk inn. Kommunen og næringslivet bør gå sammen om dette, sier han.

Må tenke helårsperspektiv

Å få folk til å bruke området gjennom hele året, er også et viktig poeng, ifølge Bull-Hansen.

– Det kan ikke bare være attraktivt å dra dit for å slikke sol på finværsdager, avslutter han.

Prosjektleder: Øystein Bull-Hansen i NAL. Foto: PRIVAT