– Vi har flere åpne plasser i Molde enn vi har folk. Det er derfor de står tomme, slik arkitektstudenter konkluderte med for noen år siden, minnet Frank O. Sæther (Ap) politikerkollegaene om.

Tirsdag vedtok plan- og utviklingsutvalget investeringsramma for Sjøfronten del 1 (kaia og nedre torg) på 130 millioner kroner inkl. mva.

Vil revidere planene

Bare Frp stemte imot. Ann Elida Solheim stilte for Sindre Pedersen, som hun fortalte vil fremme et forslag om å revidere planene i formannskapet.

– Med Moldes økonomi vet jeg om flere andre gode ting å bruke vår andel på 95 millioner på. Uansett vil Frp at forslaget skal revideres for å skape mer innhold. Det legges fram til neste behandling, sa Solheim.

– Hvorfor skal Frp late som om de vil om revidere plana, når de er imot den? repliserte Hege Merethe Gagnat (Ap).

Borgerlisten, ved Steinar Husby, forholdt seg taus. Partiet har med vara Frank Fossdal nylig uttalt seg sterkt kritisk til om innholdet i Sjøfronten del 1 er nok til å trekke barn og unge.

– Endelig i mål

Skissene fikk alt i alt mest ros for å vende byen mot sjøen.

– En stram og fin akse, i tråd med linjene i Pedersen-plana, oppsummerte Gagnat (Ap).

– Sjøfronten var noe av grunnen til at jeg gikk inn i politikken! Jeg har alltid tenkt på Molde når jeg har besøkt andre byer som har lyktes med dette. Endelig er vi her, sa Eva Britt Mauseth (H), som viste til at moldenserne kan måtte trenge tid på seg til å "lære å bruke det nye torget og sjøfronten".

Nok sitteplasser?

Etter en befaring uttrykte flere bekymring for om sittetrappene ned til sjøen på torget var brede nok med sine 15 meter.

– Helst skulle vi hatt dem i en vinkel, slik at folk på begge sider kan se hverandre også. For SV er det viktig at bruken av Sjøfronten også er gratis, som at man vil ta med matpakka si ned hit. Vi skulle også gjerne hatt mer grønt. Det blir veldig grått, ikke minst for barnas del. Og kunsten er et viktig aspekt, som vi kan søke støtte til, påpekte Kristin Mandt Heim (SV).

Bekymringen for lekemuligheter var ellers ikke særlig til stede.

– Her er det mye å holde på med, med vannspeil og fontener. Vi må bare huske på universell utforming, så vi markerer hvor det starter og stopper, påpekte Frøydis Austigard (V).

– Det burde tilrettelegges bedre for salgsboder, slik at teltene ikke blåser vekk. Og slukrennene bør ikke være så djupe når de videreføres fra rådhusplassen. De er ubehagelig å sykle over, la hun til.

Hva erstatter kiosken?

Sæther (Ap) var bekymret for om en ny servering på kaia vil erstatte aktiviteten rundt dagens kiosk.

Et nytt serveringssted på kaia vil først bygges når det foreligger en avtale mellom ny driver og grunneier, slik det er mellom Molde og Romsdal Havn IKS/Molde Havnevesen KF og Dockside i dag.

– Se på rådhusplassen, der har vi bevisst – eller ubevisst – gjort det slik at den alltid er tom for folk. Man kan si mye om utseendet på torgkiosken, men det er den som lager liv på nedre torg i dag! Vi må tilrettelegge slik at det blir attraktivt å drive kommersielt også. Skal møblene på torget være uten kommersiell drift, er det kommunen som må drifte sitteplassene, påpekte Sæther.

Sjøfronten 1 og 3 i gang

Leder Roar Beck (H) er glad for å ha skissa klar.

– Dette har jeg stor tro på. Det blir veldig flott! sier Beck.

Han ser for seg at en utvidelse av området nedenfor Torget 2 med lekeareal en gang i framtida. Sjøfronten del 1 stopper ved hjørnet. Resten er verken planlagt eller finansiert.

– Vi er i gang med Sjøfronten del 3 ved Brunvoll-kvartalet, og bør helst komme raskt i gang med del 2 også. Men vi har ikke ubegrensete midler, og må tenke smart. Vi får se hva som kan gjøres av midlertidige løsninger for mer leik på arealet på nedre torg fram til del 2, sier Beck til Romsdals Budstikke.

– Det krever vel at noen tar ansvar for det?

– Ja, det gjør det jo, sier Beck.

Etter at saka fikk grønt lys i plan- og utvikling tirsdag, skal den opp i formannskapet 18. april, før endelig godkjenning kommunestyret 20. april. Godkjennes den da, håper kommunen på byggestart til høsten.