Med 20 mot elleve stemmer vedtok kommunestyret i Fræna forslaget fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

– Jeg er veldig glad for at et så stort flertall står bak vedtaket. Dette er en gladsak, sier ordfører Tove Henøen (Sp) til Rbnett.

– Vi står samlet om å bygge en ny Haukås skole, samtidig som vi bygger ut Sylte og Jendem. Malme og Aureosen legges ned, fortsetter hun.

Ny investeringsplan med kostnader til bygging av ny Haukås skole skal opp i fellesnemnda.

– God debatt

Da saken var oppe i plan- og økonomiutvalget (PLØK) mandag for to uker siden, ble den diskutert i over to timer.

Også under kommunestyremøtet mandag var temperaturen høy.

– Jeg synes det var en god debatt. En så viktig sak fortjener at det blir en god diskusjon, og at alle får sagt sitt, sier Henøen.

– Forventer du reaksjoner på vedtaket?

– Nå er vedtaket endelig, så jeg forventer ikke noen reaksjoner på det.

Bra for de minste

Det var Jan Arve Dyrnes (Ap) som fremmet forslaget på vegne av seg selv, Sofie E.H Brekken (Ap), Arne Stavik (Ap), Laila A. Nøsen (Sv), Annhild Viken Sunde (V), Trond Malmedal (Sp) og Kjell Johan Berget (Sp).

Dyrnes sier til Rbnett at vedtaket er veldig bra for de minste skolebarna i Fræna.

– På enkelte skoler er det ikke plass, og på andre skoler har inneklima og andre forhold vært sterkt kritikkverdige over mange år. Nå skal vi endelig investere for fremtiden, som er de minste barna, sier han, og legger til:

– Vi er glad for at vi samtidig skal klare å få til en ny Haukås skole, i tillegg til de utbyggingene som skal skje på Sylte og Jendem. Det har også vært viktig for Fræna Ap å sikre et vedtak som sikrer helhetene. Derfor er vi svært glade for at forslaget vårt fikk såpass stor tilslutning i kommunestyret.

– Utålmodige på fortsettelsen

Han sier at selv om det nå er gjort et viktig vedtak, skal fortsatt kommunestyre finne plass til dette i budsjett og økonomiplan.

– Vi har også en tydelig avtale med Eide om at fellesnemda skal uttale seg om økonomiplan og større investeringer, sier Dyrnes, som synes det er sterkt beklagelig at saken var fremmet uten fradag for merverdiavgift fra rådmannens side:

– Det gjør imidlertid at investeringene blir rundt 84 millioner mindre. Det vil gi rundt 4 millioner mindre i kapitalkostnader per år enn hva saksfremlegget viser, og det er jo positivt. Vi er veldig tilfreds med at vi har kommet så langt. Nå er vi utålmodige på fortsettelsen på vegne av elever og ansatte, som etterhvert skal få et langt bedre arbeidsmiljø, sier han.

Slik lyder forslaget som ble vedtatt:

  • Jendem og Sylte skoler bygges ut som vedtatt og så raskt som mulig. Utbyggingene skal gjennomføres etter prinsipp om god funksjonalitet, arealeffektivitet og økonomi.

  • Planlegging av en NY Haukås skole skal starte umiddelbart for å ferdigstilles så raskt som mulig. Nybygget bør inneholde muligheter for en flerbrukshall som da reduserer behovet for ordinær gymsal med tilhørende garderobeanlegg.

  • Utbyggingene skal gjennomføres etter prinsipp om god funksjonalitet, arealeffektivitet og økonomi. Det søkes tippemidler for bygging av flerbrukshall i tilknytning til Haukås skole.

  • Rådmann bes legge frem en plan for å håndtere hvordan en ser for seg forsvarlig drift av Haukås skole i tiden frem til ferdigstillelse. Dette i tråd med tidligere vedtak av kommunestyret.

  • Økonomiplan for 2017 - 2021 må vise inndekning av ny Haukås skole, påbygg Sylte og Jendem. Dette kan f.eks. gjøres ved bruk av et budsjettert «overskudd» i disposisjonsfond. Andre tiltak kan være reduserte husleieutgifter, videre at rådmannen sammen med administrasjonen i Eide kommune allerede nå begynner å se på hvilke områder det kan spares på som gir rask økonomisk gevinst; f.eks. at man ved naturlig avgang i stillinger vurderer om en kan gå sammen om den funksjonen som blir ledig, og slik spare lønnskostnader.

  • Økonomiplanen legges frem for fellesnemda jamfør intensjonsavtalen.