De som fryktet at skoleutbyggingen på Sylte skulle ryke, kan puste lettet ut. PLØK i Fræna går i tillegg for å bygge en flunkende ny Haukås skole!

Det var litt av et møte i plan- og økonomiutvalget (PLØK) i Fræna mandag ettermiddag. Og nok en gang ble rådmannens innstilling i saker om skoler og skolestruktur vraket. Rådmannen anbefalte å gjøre en grundig vurdering av å bygge en diger barneskole i Elnesvågen, for Malme, Sylte, Haukås og Tornes skolekrets. En skole til nærmere 275 millioner kroner. Som også vil gi endret skolestruktur. Mens planene om ny Jendem skole skulle bestå.

Ap-forslag

Men det var forslaget fra Arbeiderpartiet som vant, støttet av Senterpartiet, Venstre og SV. Forslaget innebærer at Sylte og Jendem skoler bygges ut som tidligere vedtatt, og at skolene Malme og Aureosen dermed legges ned. En helt ny skole bygges for Haukås skolekrets. Her skal man også se på mulighet for å kombinere flerbrukshall til skolen. Skolen i seg selv har en estimert kostnad på 136 millioner, og vil bli dimensjonert for rundt 300 elever.

Utvides: Sylte skole skal bygges ut for opp mot 50 millioner kroner.

Det ble klart flertall 12 mot 4 i PLØK, og ordfører Tove Henøen kan ikke se for seg noe annet utfall i kommunestyret. For også der er det rødgrønt flertall. Det betyr at Fræna skal gjøre gigantiske skoleinvesteringer i årene som kommer, opp mot 250 millioner kroner til sammen.

Viktig og riktig

– Med et så tydelig vedtak fra plan- og økonomiutvalget vil jeg tro at dette også blir innstillingen fra kommunestyret, sier hun.

– Vi har gjort et stort og viktig vedtak. Og et riktig vedtak, ifølge et klart flertall i PLØK. Vi er nødt til å ta konsekvensene av de elendige forhold som er avdekket på Haukås skole. Det må bygges en helt ny barneskole i Elnesvågen.

– Hvorfor ikke følge rådmannens innstilling og heller satse på en helt ny og felles barneskole for alle de nevnte skolekretsene?

– Det vil bli en betydelig lavere investering å bygge en ny Haukås skole enn å bygge en kjempestor fellesskole. Vi mener det helt klart er mest fornuftig å bygge ny Haukås skole for dagens skolekrets, ikke for Malme, Sylte og Tornes i tillegg. Det gir høyere renterisiko og økonomisk belastning, mener vi. Så må vi stå for tidligere vedtak. Jendem og Sylte skole bygges ut, det ligger allerede inne i økonomiplanen. Vi ønsker at alle barna i Fræna skal ha gode, nye og trygge skolebygg, og det mener jeg at vi har mulighet til å greie. Vi har forholdsvis lav lånegjeld per innbygger,  svarer Fræna-ordføreren.

Må gjøre noe

– Nå får vi endelig lagt ned Malme skole, der det er enda verre bygningsmessige forhold enn på Haukås. Der er vi nå nødt til å sette inn midlertidige tiltak for å bedre forholdene. Å planlegge en helt ny skole vil ta tre-fire år. I mellomtiden må Haukås skole framstå som tilfredsstillende for skoledrift. Det vil kreve investeringer, sier Henøen.

Rådmannen advarte kraftig mot å gjøre vedtaket som PLØK gjorde mandag. Ved å bevare dagens skolestruktur og samtidig starte bygging av tre nye skolebygg, ser ikke rådmannen andre muligheter enn å gjøre kraftige kutt i kommunal drift, og eventuelt en økning i eiendomsskatten.

«Rådmannen anser dette alternativet som uforsvarlig i et økonomisk perspektiv», skriver saksbehandler Kim Atle Kvalvåg.

– Vi mener det er forsvarlig å satse på disse tre skolene. For denne ekstra investeringen som vi nå må ta på grunn av forholdene på Haukås, er det snakk om å finne dekning på finanskostnader på fem millioner kroner i året. Det skulle være mulig av et årlig budsjett på 600 millioner. Vi vil også spare noe på å legge ned Aureosen og Malme skoler, sier ordfører Tove Henøen.

Rådmannen får i oppdrag å finne dekning for den kommende gigantinvesteringen. Og hva slags tomtealternativ som blir valgt for ny Haukås skole, er ennå i det blå.

Sa nei i PLØK: Elise Fiske, Sigrid Gjendem Fjørtoft og Kjell Lode støttet heller rådmannen sin innstilling.

De fire som stemte mot i PLØK, og heller gikk for rådmannens forslag, var Sten Jensen fra Frp, Elise Fiske og Sigrid Gjendem Fjørtoft fra Høyre og Kjell Lode fra KrF. Disse partiene er i mindretall også i kommunestyret.

Bekymret

– Vi følger rådmannens begrunnelse og argumentasjon, særlig når det gjelder økonomien og ikke minst driftskostnader. Vi kunne ikke gå for tre nye skoleutbygginger når rådmannen så klart advarer mot de økonomiske konsekvensene på drift, sier Sigrid Gjendem Fjørtoft.

Kjell Lode (KrF) sier at vedtaket i PLØK minner mer om enn ønskedrøm enn økonomisk realisme. Han synes det er synd hvis ikke rådmannen skal få mer tid på seg i denne massive saken.

– Også jeg ønsker det beste for elevene, men det må være økonomisk realistisk. Husk på at vi nettopp er kommet ut av Robek og at vi snart skal slå oss sammen med Eide. Hva slags økonomi skal bære slike investeringer, og hvordan skal vi greie driftskostnadene? Vi burde lyttet til rådmannens advarsler, mener Kjell Lode.