Forum for natur og friluftsliv (FNF) Møre og Romsdal er sterkt kritiske til betalingen som nå blir krevd inn på Skaret skisenter.

Kostbar kunstsnø

Som Romsdals Budstikke skrev om sist fredag, må alle som skal bruke løypene på Skaret betale 50 kroner (25 kroner for de under 15 år). Årsaken er de store kostnadene de har hatt med å produsere kunstsnø.

Viser til dom

Denne løypeavgifta får altså nå motbør. I et brev til Molde kommune, skriver FNF Møre og Romsdal at det er et grunnleggende prinsipp at umotorisert ferdsel i utmark er gratis. Og når innmark er snødekt, gjelder samme prinsipp her.

Unntak

Det finnes likevel muligheter for Skaret skisenter å kreve betaling, mener FNF:

«Om det skal innførast ei betalingsordning for å gå på ski i utmark må dette regulerast av friluftsloven § 14. Der fremgår det klart at avgift for adgang til friluftsområde berre er tillatt dersom kommunen har gitt løyve», skriver de i brevet.

Det vil da være naturlig at kommunen stiller krav om at for eksempel barn og unge skal slippe å betale denne avgiften, skriver de, og viser til at 78.000 barn lever i familier med lav betalingsevne.

Representerer mange

Det er en bredt sammensatt paraplyorganisasjon som gjør disse synspunktene gjeldene,

FNF er et samarbeidsforum mellom natur- og friluftslivsorganisasjonene på fylkesnivå. Formålet med FNF er å styrke organisasjonenes arbeid med å ivareta natur- og friluftslivsinteressene i aktuelle saker i de enkelte fylkene.

I dag er følgende organisasjoner tilsluttet FNF Møre og Romsdal: Norges Jeger- og Fiskerforbund Møre og Romsdal, Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Friluftsrådet Ålesund og Omland, fylkets tre turistforeninger, fylkets fire speidergrupper og 4H Møre og Romsdal.