– Bekkenbunnen er en muskel på lik linje med alle andre muskler i kroppen. Men den er en del av kroppen som liksom ikke skal nevnes, sier Liv Annika Iversen, som er fylkets første sertifiserte mammamage-instruktør.

Tena lady i steptimene

I høst har Iversen hatt mammamage-kurs for fem nybakte mødre i Elnesvågen. Hovedpoenget med kurset er å styrke kjerne- og underlivsmuskulatur etter svangerskapet. Kurset i Elnesvågen ble raskt fullsatt, nytt kurs begynner på nyåret. Snart blir det også kurs på Bris, hvor Iversen jobber som instruktør.

– Grunnen til at jeg begynte på instruktørkurset var at jeg selv hadde urinlekkasjer etter fødsel. Jeg måtte ha på Tena lady for å holde steptimer. Jeg var sprek og sterk, men hadde ikke kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen, sier Iversen.

Rammer 25 prosent

Ifølge Norsk helseinformatikk får hver fjerde kvinne urinlekkasje etter fødsel. Det å «kople på» muskulaturen i underlivet og magen etter fødsel krever trening.

– Bekkenbunnen blir slapp når den ikke brukes, men det er ikke så lett å vite hvordan man skal trene den opp. Det sies at man skal «knipe», men det man gjør da er gjerne å stramme alle andre muskler rundt. Jeg pleier å si at damene må tenke at de skal «løfte». Mange kvinner får lekkasje når de nyser, hoster, ler eller snakker høyt. Men vi har jo lyst til å leke med barna våre, hoppe på trampoline og jogge uten å være redd for å tisse oss ut, sier Iversen.

Skam

Iversen og kvinnene vi snakker med etter mammamage-kurset opplever at emnet er tabubelagt.

– Alt skal være så perfekt etter fødselen. Vi skal ikke snakke om urinlekkasjer, hemorroider, at amming kan gjøre vondt, eller at vi av og til bare setter oss ned og griner. Alt har med den skammen å gjøre. Likevel: når vi nevner det på barseltreff viser det seg at «alle» har et eller annet. Jeg synes det er viktig at vi ikke idylliserer alt, sier Merete Skarsbø Nerlandsrem (34) fra Fræna, som ble mamma for tredje gang i sommer.

– Selv om jeg ikke har lekkasjer nå, er det jo viktig å trene. For jeg vil jo kunne ha latterkrampe når jeg er 50 uten å måtte skifte bleie etterpå, sier hun.

Urealistisk mammakropp

Karoline Ugelstad Storvik har meldt seg på kurset fordi hun ønsker å styrke kjernemuskulaturen etter fødsel. Med på treningen har hun også Nora (5 mnd), som er med i flere av øvelsene.

– Framstillingene av «mammakroppen» i sosiale medier er ofte urealistisk. Mange snakker ikke om vanskene i etterkant. Men i vennegjengen min er vi ganske åpne, sier Storvik.

– Tenk på hvor viktig det var da Sigrid Bonde Tusvik gikk ut med at hun måtte rekonstruere rumpehullet etter fødselen. Vi trenger dem som går foran og fjerner skammen, sier Nerlandsrem.

Flaut

– Hva tror du er grunnen til at det snakkes lite om for eksempel urinlekkasje etter fødselen, når det rammer så mange?

– Ofte tar kvinner det opp med lege, jordmor eller helsesøster to til seks uker etter fødsel. Der er ikke nødvendigvis kunnskapen til stede, med mindre helsepersonellet har særskilt interesse. Mange synes nok det er flaut at de ikke har kontakt med bekkenbunnen, fordi «alle» liksom skal vite hvordan man kniper for å trene den opp. Problemet er at de kniper feil, og ender med å knipe rompe og lår mens de holder pusten, sier Iversen.

Smartere, ikke hardere

Liv Annika Iversen understreker at treningen må være smart, ikke hard. Mange kvinner har urealistiske forventninger til hvor fort kroppen skal være tilbake til normalen etter fødsel, og trener feil eller for hardt. Noe av årsaken er kjendis- og treningsprofiler som legger ut bilder av «flat mage og igang med trening» kort tid etter fødselen.

– Det er viktig å bli sterk innenfra og ut. Det tar tid å få bekkenbunn og magemuskulatur på plass etter et ni måneder langt svangerskap. På kurset gjennomgår vi flere ulike øvelser som er tilpasset hver enkelt. Riktig trening er viktig også for å bedre holdningen og for å forhindre såkalt diastase, separasjon av de rette magemusklene, sier Iversen.