Det var bare breie smil å se da det nye krisesenteret i Molde ble offisielt åpnet av statsråd Solveig Horne torsdag 18. mai i år. Men i kulissene har det pågått en dragkamp om flere titalls millioner kroner etter at bygget i Øvre veg sto ferdig for ett år siden.

Krevde over 20 millioner mer

Da Molde kommunestyre vedtok byggingen av nytt senter i Øvre veg i desember 2014, ble de økonomiske rammene satt til 55 millioner kroner.

Fem måneder seinere ble det tegnet kontrakt med hovedentreprenøren Skanska Norge AS. Kontraktsummen var på knappe 22,5 millioner kroner. I løpet av byggeprosjektet ble det også godkjent endringer for til sammen 2,9 millioner kroner.

Da sluttoppgjøret fra Skanska kom i november 2016, krevde de ytterligere 21,2 millioner kroner fra Molde kommune.

Forsinkelser

Bygget skulle egentlig ferdigstilles til medio april i fjor, men ble forsinket med et drøyt halvår. Både Molde kommune og hovedentreprenøren mener de er påført økonomisk skade på grunn av forsinkelsen. De var imidlertid ikke enige om årsaken til forsinkelsen: Skanska mente mangelfulle og forsinkede tegninger, samt store endringer undervegs i prosjektet, var grunnen.

Har forhandlet

Fordi størrelsen på beløpet de er uenige om er så vidt høyt, må saka avgjøres ved voldgift og ikke ordinær domstolsbehandling. I mai møttes partene – de ble da enige om hvem som skulle være voldgiftsdommere. Saka ble berammet til april neste år.

I juni reduserte Skanska kravet med nesten ni millioner kroner. Nå var kravet satt til 13,8 millioner kroner pluss merverdiavgift og forsinkelsesrenter.

I starten av oktober møttes partene igjen. Den anerkjente mekleren, advokat Arne Engesæth, var hentet inn for å bistå dem. Etter to dagers intens mekling inngikk de en avtale om at beløpet ble redusert til 5,9 millioner kroner.

Anbefaler meklingsresultatet

Tirsdag er det møte i formannskapet i Molde. De må da ta stilling til om de skal akseptere det forliket. Saka skal også behandles i neste kommunestyremøte, torsdag 16. november. Hvis politikerne sier nei til forlik, går saka til voldgiftsretten.

Styret i Molde Eiendom KF behandlet saka i et møte fredag. De anbefaler forliket. Med forsinkelsesrenter og ekstrakostnadene som følger med, vil krisesenteret bli 9,3 millioner kroner dyrere enn planlagt.

– Komplisert bevisbilde

Daglig leder for Molde Eiendom, Mona Helen Sørensen, advarer mot at ekstraregningen kan bli enda større dersom saka går til voldgiftsretten.

– Det er vanskelig på forhånd å gi et svar på hva resultatet vil bli ved en eventuell voldgiftsbehandling i Skanska-saka. Molde Eiendom har hele vegen ment at Skanskas krav, først på 21,2 millioner kroner og deretter 13,8 millioner, har vært uforståelig høyt, skriver hun til politikerne i Molde.

– Forliksbeløpet på 5,9 millioner kroner er fortsatt høyt, men beløpet er vesentlig lavere enn opprinnelig krav, understreker Sørensen.

Hun advarer også om at saka har et komplisert bevisbilde, og at det vil bli svært krevende for kommunen å gå inn og forklare alle endringer på tegningene og planene som er blitt gjort.

Formannskapet i Molde får saka til behandling i møtet de skal ha på tirsdag. Foto: Olav Skjegstad
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) åpnet det nye krisesenteret i mai. Daglig leder Ingrid Horsgaard var vert og viste statsråden rundt. Foto: ERIK BIRKELAND