MOLDE: – Dere er hverdagsheltene, sa barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til de 14 ansatte ved Molde og omegn krisesenter. Hun var tydelig imponert over det ekte og brennende engasjementet Ingrid Horsgård og kollegene ved krisesenteret har lagt ned gjennom mange år for å hjelpe personer som søker tilflukt på grunn av vold.

Et brennende engasjement

Nybygget til krisesenteret har vært i drift et halvt års tid, men ble offisielt åpnet av statsråd Horne 18. mai.

– Det har gått 36 år siden ei gruppe kvinner krøp opp på loftet hos sosialkontoret i Molde, lå i soveposer på madrasser og svarte på telefoner fra kvinner i krise. Den gangen var adressen til krisesenteret hemmelig. Tabuene var mange. Skammen var stor når man tok kontakt med krisesenteret, fortalte daglig leder Ingrid Horsgård til statsråden.

Snorklipp: Torsdag foretok statsråd Solveig Horne den offisielle åpning av Krisesenterets nybygg i Øvre veg i Molde ved å klippe snora. Foto: Erik Birkeland

I dag er krisesenteret en moderne institusjon med dyktige fagfolk. Nybygget i Øvre veg i Molde er laget for at barn, kvinner og menn i ulike livsfaser kan søke trygghet og få hjelp dersom de opplever vold fra personer som står dem nær.

– Vi kan være her og tilby hjelp til personer som utsettes for vold fra noen de er glad i eller avhengig av, sier Ingrid Horsgård.

Bekymret for mørketall

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne mener krisesenteret er en uvurderlig trygghet for personer som søker tilflukt fra vold.

– Jeg er bekymret for mørketallene. Fremdeles er det for få som melder fra om vold, for eksempel gjelder det voldtekt. Vold mot kvinner er en av de største likestillingsutfordringene vi har, sier Horne til Romsdals Budstikke.

Horne er spesielt opptatt av at barn skal slippe å vokse opp i relasjoner der de utsettes for vold eller lever i frykt for vold.

– Barn forteller at å leve med en voldelig far eller mor er som å leve med ei sovende løve. Jeg er opptatt av at krisesenteret prioriterer innsatsen opp mot barn, sier Horne.

– Er det aktuelt for regjeringa å bruke mer penger for å trygge barns hverdag, ved å øremerke penger til for eksempel i krisesentrene?

– Regjeringen er opptatt av å drive forebyggende arbeid. Derfor har vi gitt kommunene mer penger, 1 millioner kroner, til helsestasjoner og til tidlig innsats for å hjelpe barn i tillegg til en historisk satsing på familievernet hvor Molde er ressurssenter for regionen og spesialisert på vold. Det er ikke aktuelt å øremerke penger til krisesentrene. Kommunene har fått penger i rammen fra staten, og kommunene er pålagt å ha et krisesentertilbud, slik ti kommuner har gått sammen om å ha i Molde. Vi politikere vil gjerne ha konkrete resultat å vise til etter fire år, men forebygging skriker ikke. Resultatene av at vi satser på forebyggende arbeid, vises kanskje ikke før det har gått en generasjon, sier Solveig Horne.

Ingen skam å be om hjelp

Etter den offisielle åpningen torsdag ble statsråd Horne vist rundt i nybygget til krisesenteret.

– Ideelt sett burde et slikt bygg vært overflødig, men vi må dessverre erkjenne at det er langt mer vold i nære relasjoner enn det som blir meldt. Det er ingen skam å be om hjelp. Krisesenteret i Molde har fått et funksjonelt bygg, med atskilte boenheter og med fagfolk som kan hjelpe dem som havner i ei krise som følge av vold, sier Solveig Horne.