Mens feilene utbedres, må antall brukere reduseres for å holde god vannkvalitet, skoletilbudet prioriteres.

Samarbeid

I samarbeid med Eide helselag åpnet kommunen bassenget for publikumssvømming lørdager og torsdager på nyåret. Dette etter at kommunestyret på forslag fra Arbeiderpartiet i desember satte av 15.000 kroner per år til oppvarming.

Stor etterspørsel

Mange har etterlyst åpen svømmehall for publikum de 7–8 åra kommunen har vært uten. Det oppdemte behovet kom godt til syne 4. februar, da hallen hadde sin andre lørdagsåpning og 70 personer møtte opp og 30 den påfølgende torsdagen.

Så mange badet at renseanlegget ikke greide å levere tilfredsstillende vannkvalitet.

– Vi måtte dessverre stenge, men åpner så snart feilen er utbedret, sier Lervik.

Tar prøver

Vannkvaliteten var i grenseland, og de tok ikke sjansen på å fortsette av hensyn til at det også er små barn som bader. Det er tatt vannprøver som nå er til analyse.

– Når vi åpner igjen, vil vi ha visshet for at badevannet er godkjent, sier enhetslederen.

Han vet ikke ennå når folkebadingen kan åpnes igjen. Først må anlegget bringes i orden igjen og prøvene vise at de kan fortsette.

Nytt utstyr

– Ny pumpe skal på plass, og vannet ble sjokk-kloret i vinterferien. Deretter skal nye prøver tas. Så får vi se. Oppstart blir formidlet på kommunens heimeside. Det er dumt at det ble slik, men vi gjør alt for at tilbudet skal komme i gang igjen, sier Lervik.

Helselaget har garantert

I Eide har det vært stor interesse for å få bruke bassenget ut over skolebruk. I høst kom helselaget med tilbud om å stå for driften, og politikerne sa ja takk. Etter hvert ble det klart at habile badevakter måtte skaffes og læres opp. Da gikk helselaget inn og garanterte for et eventuelt underskudd etter at billettinntektene er regnet inn.

– Kommunen har sjøl ikke penger til publikumssvømming, og jeg vet ikke hvordan økonomien i det avtalte opplegget vil bli. Men det er klart positivt at så mange benytter tilbudet. Det vil redusere helselagets andel, sier Lervik.

– Hvordan vil dere takle den store pågangen videre?

– Vi utvider åpningstida og deler opp i grupper. På lørdager blir det babysvømming kl. 10–11, familiesvømming 11–13 og for ungdom og voksne 13–14. Sistnevnt gruppe får i tillegg tid kl. 19–20 torsdag, opplyser Langnes Holden.

Hun legger til at de etter denne prøvevåren vil komme igjen for fullt til høsten med mulighet for et enda mer utvidet tilbud. Det snakkes om vanngymnastikk via Frisklivssentralen og kanskje også ryggskole. Sårbare grupper som trenger følgepersoner, vil også få et tilbud.

Populært

Kommunens folk har bare fått positive kommentarer.

– Det er klart folk kan dra både til Molde og Kristiansund på badeland. Men det viser seg at når tilbudet er nært, er det også interessant å bruke. Småbarnsforeldre synes det er stas å ha aktiviteten i nærmiljøet.

Varmt og godt

Det er bestemt at badevannet skal ligge på minimum 32 grader hele tida. Da det var publikumssvømming for noen år siden, praktiserte en å skru temperaturen ned dagene imellom for å spare strøm. Tankegangen nå er at jevn temperatur gir lavest kostnad.

Skolebading

Pål Inge Eide i kommunens vaktmestertjeneste opplyser at for publikum vil badet være stengt noen uker mens det installeres et UV-filter og anlegget ellers gjøres klart.

Skolene har merket lite til stansen. Skolebadingen var stengt i bare fire dager og går sin gang når elvene nå er tilbake fra vinterferien.

Maks 33 personer

Bassenget har et makstall på 33 personer. Første dagen med publikumsbading var nesten dobbelt så mange i bassenget. Det er kanskje ikke rart at rensingen ikke fungerte.

Eide sier han regner med at det ikke vil være noe problem å kjøre renseanlegget når en holder seg til grensene som er satt.

Vaktmestertjenesten har jobben med å driv og etterse anlegget. I tillegg monterer de nå rør for det UV-rensing.

Fikk UV-anlegg

Eide Vassverk SA hadde et UV-anlegg til overs som kommunen nå får til badeanlegget.

– Vi tar jobben med å kjøre i gang og justerer UV-anlegget, som har dobbel kapasitet av det som trengs, sier daglig leder i Eide Vassverk, Rune Strand til Romsdals Budstikke.

Vaktmestertjenesten driver renseanlegget i svømmehallen og gjør også nå rørjobben som skal til for UV-renseanlegget som skal monteres, forteller Pål Inge Eide. Foto: Oddbjørn Harnes