For første gang på mange år i Eide er det omtrent ingen forskjell mellom posisjonens og opposisjonens budsjettstandpunkt.

Det sier mye når Aps gruppeleder Jarle Ugelstad Klavenes oppsummerte debatten slik: -Jeg er glad at vi i dag kan si avstanden mellom oss og posisjonen er liten når det gjelder disse spørsmålene.

Enstemmig

Et enstemmig kommunestyre stilte seg bak 2017-budsjettet, der julegaven er at også oppvekst/kultur og helse/omsorg får det de trenger av penger til drift. I tillegg investerer Eide 80 millioner i planperioden i ulike nødvendige utbedringer, der sjukeheim og skole er store poster.

Kommunestyret setter av 1 mill. kr til prosjektering av kulturskole og påbygg Eide barneskole og 300.000 kr til oppgradering av skolekjøkkenet på Vevang. Til energitiltak i kommunale bygg skal det brukes 500.000 kr i 2017.

Kuttet ut julemiddagen

Politikerne kuttet ut juleavslutningen med middag i år.

– Vi ønsker å være nøkterne i pengebruken. Derfor har vi nøyd oss med smurte rundstykker fra kantina i år, sier ordfører Egil Strand til Romsdals Budstikke.

Lite å gå på

Rådmann Ole Bjørn Moen understreket i sin orientering at handlingsrommet er lite sjøl med alle påplussinger som er gjort, der en finansierer med blant annet sparepenger.

Terje Lyngstad (H) støttet rådmannen i at handlingsrommet er lite på tross av at det er plusset på brutto 15 mill. kr i driftsbudsjettet.

-Vi kom dit hen i høst at noe måtte gjøres, og foreslo e-skatt og bruk av disposisjonsfondet. Men sjøl med full deflator og en del andre økninger, kommer vi ikke i mål. Vi mangler rundt 2 millioner kroner på å fylle behovene til de to store sektorene, sa Lyngstad.

Skyver utgift til 2018 og 2019

Høyres gruppeleder syntes det ville være trist å la det gå ut over de to største sektorene, skole/kultur og helse/omsorg. Han foreslo derfor å se bort fra alle foreslåtte kutt i 2017 og ta det igjen i 2018 og 2019. Ramma økes dermed med 2,2 mill. kr sjøl om strikken da strekkes veldig langt.

-Det er ikke nødvendig å ta disse kutta i 2017 dersom vi skikker vårt hus i 2018 og 2019, avsluttet Lyngstad og skisserte en framgangsmåte for dette. Han kalte investeringsbudsjettet på 80 millioner kroner veldig ekspansivt, men alt er helt nødvendig.

Uteareal, ungdomsarbeider og fyringsanlegg

Ragnvald Olav Eide (V) støttet planen. Han kommenterte formannskapets forslag om prosjektering av et påbygg på Eide barneskole med i tillegg å foreslå utredning av utearealet, noe han fikk kommunestyret med på. Eide fikk i tillegg kommunestyret med på å øke stillingen som ungdomsarbeider i kirka fra 10 til 20 prosent. Utskifting av kommunale fyringsanlegg ivret han også for. Her påpekte Rune Strand (Ap) at Eide alt har en klimaplan, der det står at alle kommunale fyringsanlegg skal være utskiftet innen 1. januar 2017.

–Jeg forstår ikke at vi ikke følger planen vi har, sa han.

«Framoverlent»

Jarle Ugelstad Klavenes (Ap) ønsket å være «framoverlent» de to siste åra med Eide kommune.

-Det er på tide å tenke langsiktig, sa han og støttet investeringsforslagene.

-Samtidig er våre planer nok mer nøkterne enn det Fræna legger opp til, tilføyde han.

Åpen svømmehall

Ap fikk igjennom 1,5 mill. kr i investeringsbudsjettet til oppgradering av demenstilbudet på Slettatunet i 2019 og 15.000 kr per år over driftsbudsjettet til åpen svømmehall for publikum. Helselaget står for betjeningen mot å få billettinntektene.

Aps gruppeleder syntes det var utfordrende å øke satsene for SFO (6 prosent) og kulturskolen (15 prosent), som han mente vil øke de sosiale forskjellene.

Inntektsmuligheter

Klavenes syntes ellers kommunen burde være mer offensiv i salg av tomter. Han antydet også at børsen går så bra nå mot slutten av året at Eide kan regne med en skjult pott med børsavkastning som ligger der til neste år.

Kolbjørn Gaustad (Sp) understreket eldrerådets oppfordring om å øke rammene for de tre enhetene som har med eldreomsorg å gjøre. Dette ville kreve rundt 8 millioner kroner i planperioden.

Terje Lyngstad (H) fastslo at forslaget er fullstendig urealistisk fordi det mangler dekning.

Forslag fikk Gaustads stemme.

218 millioner

Eide kan neste år bruke totalt 218,436 mill. kr. Av dette går 15,750 mill. kr til låneavdrag, lånerenter og gebyr. Resten, 202,536 mill. kr, går til fordeling mellom driftsenhetene. Summen er nesten 13 mill. kr høgere enn i 2016.

Det vesentlige av økningen kommer av økt rammetilskudd fra staten, økte skatteinntekter, lavere låneutgifter, forventet børsavkastning og bruk av disposisjonsfond. I tillegg kommer to ny tilskudd i forbindelse med kommunesammenslåingen (omstillingsmidler og regionsentertilskudd).

E-skatt

Eide innfører eiendomsskatt på verk, bruk, næringseiendommer, bolig- og fritidseiendommer med 2 promiller fra 2018 og 4 promiller fra 2019. I 2020 økes satsen på verk og bruk til 6 promiller.

Kommunen startet 2016 med å forvente avkastning på børsen, men satte posten til null i løpet av året. For 2017 regner Eide med 2,75 mill. kr i børsinntekter, deretter litt lavere de neste tre åra.

Fondsbruk

Det legges opp til å bruke 15,9 mill. kr av disposisjonsfondet i perioden 2017-2020. Ved utgangen av 2020 er målet at det skal være igjen rundt 9 mill. kr.

Ekspolitiker og nå eldrerådsleder John Skarvøy (sittende) diskuterer budsjett med Høyres gruppeleder Terje Lyngstad. Foto: Oddbjørn Harnes