Nesset kommunestyre begynner på saka om kommunereformen nå klokka litt over 14.

KrF, Innbyggerlista og Høyre med til sammen ni plasser, har levert inn et forslag til vedtak:

1.Med bakgrunn i intensjonsavtale signert og datert 19. mai 2016 etablerer Molde, Gjemnes og Nesset i fellesskap en ny kommune fra 1. januar 2020.

2.Nesset kommune godkjenner intensjonsavtalen mellom Molde, Gjemnes og Nesset.

3.Nesset kommune gir tilslutning til at Midsund kan bli med i den nye kommunen.

4.Nesset kommune stiller seg positiv i tiden fram til 1. oktober 2016 til søknader / henvendelser fra evt. andre kommuner på Romsdalshalvøya / Romsdal som har gjort vedtak om å etablere nye Molde kommune. Dette på de premisser som ligger i intensjonsavtalen med Gjemnes og Molde.

5. Nesset kommune oppfordrer fellesnemnda i den nye kommunen til å velge kommunedelsutvalget ved direkte valg.

6.Tilbudene i indre med barnehage, skole og  bofellesskap skal opprettholdes som i dag fram til 1. januar 2020. Årlige kraftinntekter på ca. 8 millioner kroner skal brukes fortrinnsvis i indre deler av kommunen etter vedtektene i Mardølafondet. Sammensetningen av styret skal være som i Mardølafondet.

I åpningsinnlegget opplyste Rolf Jonas Hurlen (H) at fellesnemnda skal bestå av fem fra hver kommune.

Han anbefalte sterkt intensjonsavtalen.

I tida etter formannskapsmøtet 9. juni har det pågått møter i partigruppene, der intensjonsavtalen med Molde er blitt drøftet.

I ettertid har også Sunndal ytterligere stengt døra.

Varaordfører Edmund Morewood (Sp) fremmet forslag om å fortsette som egen kommune. Han var inne på hva som skjer i Midsund og Gjemnes og anbefalte å ta en pause, så får en se hva som skjer. Han trodde ikke det ville bli mindre gulrøtter å få framover. For å få reformen videre må regjeringen komme med flere gulrøtter, analyserte han.

Jan Rindli ((Uavh.): Det er blitt lettere og lettere for meg å bestemme meg. Jeg stemte for sammenslåing med Molde i folkeavstemminga. For meg fra indre er dette et halmstrå for å redde den delen av kommunen.

Svein A. Roset (KrF) tok opp situasjonen som oppsto da Sunndal smelte døra igjen for Nesset. Det gjorde at mange stemte for å stå alene.

Han viste til at de fleste av spørsmålene som var åpne i februar, nå er kvittert ut.

- Derfor har jeg snudd og landet på at dette er det beste vi vil få.

Roset viste til at Nesset får like mange i fellesnemnda som Molde og eventuelt andre som blir med. Avtalen nå er ellers tydelig på at legevakta styrkes, og at bedre vegstandard skal arbeides for i hele kommune.

Toril Melheim Strand (Ap): - Det er trasig at vi er så uenig. Nå står vi i fare for å bli den eneste som går sammen med Molde. Det er ille å tenke på at etter folkeavstemminga. 60 prosent sier at de ikke vil til Molde, slik jeg ser det. Molde har ikke milde gaver å gi oss i Nesset. Men vi vet de ikke har mye penger. Hva har Molde å tilby oss som skal gjøre det så mye bedre? Veksten kommer til å gå i retning Molde, og sentraliseringen vil gå mye raskere. Det er over og ut og slutt hvis vi gjør dette vedtaket i dag.

Hun la fram forslag om å fortsette som egen kommune.

Torgeir og Mellvin. -Vi var enig om å være uenig, presiserte Mellvin Steinsvoll (Ap) da det ble kommentert at han og Torgeir Dahl sto fram i Romsdals Budstikke og ga hverandre et handtrykk.

Reforma er en fiasko. Målet var 100 kommuner, nå blir det 390, fortsatte politikerveteranen.

Steinsvoll kommenterte avtalen med Midsund, der Molde lover 20 millioner til ny skole og nytt rådhus, og nå sist ny idrettshall.

- Hvor mange haller skal Molde kunne drive når de ikke greier å drive sine egne, undret Steinsvoll.

Han lurte også på hvor de 8 millionene til indre skal komme fra. Steinsvoll ville ikke stemme for moldeavtale.

Kari Petrine Fitje Øverås (Sp): -Mi stemme for sammenslåing med Sunndal kan ikke brukes som ei stemme for sammenslåing med Molde.

Øverås var usikker på om det er mulig å få til vekst i indre del av kommunen. Hun gikk punkt for punkt i rette med innholdet i fellesforslaget fra flertallsfraksjonen.

Eva Solstad Alme (H) tok opp folketallsframskrivingen som er negativ for Nesset. Hun trodde ikke kommunen i en slik situasjon vil greie å opprettholde inntektene.

- Nesset og Gjemnes har fått en veldig bra avtale med Molde, sa hun og kom med flere eksempler fra avtalen.

Ivar Trælvik (Frp) stilte spørsmål om hva Nesset har fått ut av Mardølafondet gjennom 40-50 år.

- Jeg tror ikke det vil bli noe annerledes om vi går sammen med Molde. Nei, det vil fortsatt bli å bruke pengene til å betale renter og avdrag, mente han.

Arild Svensli (H): -Når folk må ty til at «ting ikke henger på greip», er det klart for meg at argumentene begynner å ta slutt. Det sies at det vil bli mørkt på rådhuset i Eidsvåg, det til tross for at intensjonsavtalen sier det motsatte. For meg står det klart at noe må skje i Kommune-Norge. Jeg er blitt tryggere på at vi bør gå til Molde. De vil tross alt ha oss, det er det ikke alle som vil. Jeg håper inderlig at vi får beholde Nesset samla, sa Svendsli med henvisning til at noen vil løsrive seg.

Klokka 15.23 ber Ap om gruppemøte.

Kl. 15.37: Toril Melheim Strand (Ap) fremmer forslag om å utsette saka til september og gjennomføre en innbyggerundersøkelse, som vil danne grunnlag for vedtaket.

-Vi kan ikke ha det travlere enn det. Det blir nok tid for Fylkesmannen likevel, sa hun.

Ordføreren oppfordret forsamlingen til å si nei til forslaget.

-Det er lite demokratisk, sa han.

Toril Melheim Strand (Ap): -Det er mer udemokratisk å ikke høre på folket!

Arild Svensli (H): -Når det ser ut for at en taper, skal en drive kommunereform på benkeforslag. Det er respektløst overfor oss som har brukt to år på dette arbeidet! Helt forferdelig!

Ivar Trælvik (Frp): -Nå må vi besinne oss og dempe språkbruken. Når det gjelder utsettelsesforslaget, har ikke ordføreren annen mulighet enn å ta det opp til avstemming.

Kl. 15.44: Melheim Strand ber om å få ta nok et gruppemøte.

KL- 15.46: Arbeiderpartiet toger inn i møtesalen igjen. De trekker forslaget om utsetting.

Til Molde med 12 mot 9 stemmer.

Ordføreren foreslår prøveavstemming og spør om det er greit at denne kan bli endelig. Det er greit.

Formannskapets forslag om ikke å gå til Molde stemmes over først. Ingen stemmer for.

Forslaget til flertallsfraksjonen får 12 stemmer.

Forslaget fra Ap/Sp om å fortsette som egen kommune får 9 stemmer.

Ingen er uenig i at prøveavstemmingen blir endelig.

Dermed går Nesset sammen med Molde kommune med 12 mot 9 stemmer.

Det var representantene fra Vistdal som gjorde utslaget. Ved at Arbeiderpartiets Karianne Rindli og Stein Ivar Bjerkeli  og Jan Rindli (uavhengig)stemte for fellesforslaget fra Høyre, KrF og Innbyggerlista.