– Jeg sier ikke at det blir slik, men jeg vil at kommunestyret kommende tirsdag skal få anledning å tenke over saka på nytt. Slik situasjonen er i kommunene rundt oss, må vi gjøre en ny vurdering av vegen videre, sier ordfører Knut Sjømæling til Romsdals Budstikke.

Opprinnelig var tanken at styringsgruppa skulle møtes før kommunestyremøtet 3. mai for å avgjøre hvordan stemmeseddelen for folkeavstemminga skulle se ut. Men nå blir temaet å diskutere om det i det hele tatt skal bli folkeavstemming.

– Er det en fordel å ha resultatet fra de andre kommunene før dere sjøl skal ha folkeavstemming?

– Ja, det ble jo slik sjøl om det ikke var meningen i utgangspunktet, sier Sjømæling med henvisning til at avstemming først ikke var tanken.

– Toget er gått

– For vår del var det interessant å se hva de andre kommunene rundt oss fikk avklart, sier senterpartiordføreren.

Spent på Nesset og Midsund

På romsdalssida er det fortsatt litt spenning. Først og fremst til hva som vil skje i Nesset og i Midsund. Går disse kommunene til Molde, er det mulig for Gjemnes å få oppfylt folkekravet om at de må ha flere landkommuner med seg inn i en storkommune. I telefonintervjuet av 300 innbyggere i Gjemnes sier 60–70 prosent at dersom de skal gå sammen med en by, må det være i lag med 2–3 landkommuner.

Nesset fikk nei fra Sunndal og er nå i tenkeboksen om de skal søke i retning Molde. Midsund har ikke noe alene-alternativ og vurderer samvær med Molde etter at flertallet aukraværinger klart sier at de vil stå alene.

Dødt løp mellom byene

Innbyggerhøringa i Gjemnes ble offentliggjort samtidig med avstemmingsresultatene i de andre kommunene. Den viser et tilnærmet dødt løp mellom byene, med en liten overvekt for Molde, om Gjemnes skulle gå til en bykommune.

Mister inntekt

Onsdag ble Gjemnes gjort kjent med det nye inntektssystemet, der kommunen vil miste 2,8 millioner kroner per år. Dette blir et vesentlig moment, som kommunestyret må legge til grunn for sitt kommunereformvedtak. Men ordføreren holder åpent for at ting kan endre seg i hele reformopplegget. Han tror ikke siste ordet er sagt, det blir flere runder med kommunestruktur framover.

– Hva mener du Gjemnes bør gjøre i denne situasjonen?

– Jeg skal leve godt med å bli alene på kort sikt, men jeg ser at det kan bli krevende på lang sikt.

– Hva er ditt tips til hvordan kommunekartet vil se ut etter 1. juli?