Han er rektor ved Romsdal videregående skole, og har fått tilbakemelding fra avdelingslederne om at elevene er mer til stede nå.

– Vi har tenkt at det er en elevgruppe som burde vært mer på skolen. Man må jo være til stede for å lære, og noen elever synes vi har vært mye borte. De som ofte har kommet litt seinere ut på dagen eller stukket før dagen er omme, de er oftere på skolen nå, sier Rød.

Sammen med assisterende rektor Kjell Inge Ugelvik har de regnet ut at fraværet på skolen i snitt ligger på 7–8 prosent. Det er dratt opp ekstra av noen enkeltelever med ekstremt høgt fravær.

Tøffere med små fag

– Ti prosent fravær er ganske mye. Langt over det normale i yrkeslivet ellers. Det som er utfordringen med innskjerpingen er at den kan oppleves som tøffere for eleverne som har mange små fag, da det i disse fagene ikke skal så mange fraværsdager til før de passerer grensen på 10 prosent i faget. For dem som går yrkesfag er dette et større problem, da disse elevene de har flere fag med få timer, sier Rød og Ugelvik.

– Det som kunne vært fornuftig hadde nok vært å ha et totalfravær på ti prosent, framfor i enkeltfag.

– Vi skal jo lære elevene noe, og når de skal ut i yrkeslivet så må de jo møte opp der også. Det forundrer meg at det er skapt et inntrykk av at man må til legen for å få dokumentasjon om man ligger med spysjuke. Sånn skal det ikke være, så her må noen ha misforstått, sier rektor Rød. Dette gjelder kun for de elevene som nærmer seg grensa på 10 prosent fravær.

- Stress ned

Han mener både foreldre og elever må stresse litt ned.

– En oppegående elev som er interessert i skolen og som stiller opp bør ta kontakt med læreren sin om han eller hun er bekymret for noe. Vi har jobbet med at relasjonen mellom elev og lærer eller avdeling skal være så god at eleven kan komme i dialog med oss om sånt. Vi er her for hjelpe elevene.

Lik praksis

Rød og Ugelvik er opptatt av at det blir lik håndtering overalt.

– Det må være likt på alle skolene, det kan ikke være urettferdig for noen elever. Hos oss er alle foreldre informerte om fraværsreglene på møte avdelingsvis, sier rektor Rød.

Assisterende rektor Ugelvik har jobbet tett med lærerne om regelverket for at hele skolen skal ha lik praksis.

– Godt forarbeid har vært viktig for å takle de utfordringene som vi skjønte at ville dukke opp, forklarer Ugelvik.

Torsdag skal rektorene i fylket møte fylkesutdanningssjef Erik Brekken. Ett av temaene blir håndtering av den nye fraværsgrensa.

– Vi skal høre hva som har vært utfordringer for skolene og elevene, og hvordan vi alle skal løse dem innenfor gjeldende regelverk. Poenget med hele lova er at alle behandles rettferdig, i hvert fylke, på hver skole og hos hver lærer, sier Erik Brekken.