– Det er ingen tvil om at elevene er enda mer på skolen nå, sier Oddgeir Overå, rektor ved Molde videregående elever, når han skal kommentere utfallet av den nye fraværsregelen. 10 prosent fravær uten gyldig grunn i et fag fører til at man ikke får karaktervurdering og vitnemål.

Men Overå er også rask med å vise fram skolens egen statistikk, som viser at det fra 2012 til 2016 er halvering i fravær for VG 2 og VG 3. Førsteåret er reduksjonen mindre, men der har også fraværet hele tida vært lavere.

Trivsel

– Så spør folk hvordan vi har greid det, og svaret er enkelt. Vi har satset på at folk skal trives. På trivsel er elevundersøkelsen positiv, og personalundersøkelsen er ekstremt positiv. Det daglige arbeidet har gitt oss resultat, forklarer Overå.

– Og nå med den nye regelen møter elevene generelt enda mer, på godt og vondt. Så nå er det fulle hus, stort sett overalt, sier rektor.

Han trekker fram en positiv effekt at mange elever som tidligere valgte å være borte fra undervisning uten at det fikk noen konsekvenser nå møter opp.

Må møte opp

– Vi har sett over år at det er en klar sammenheng mellom tilstedeværelse og det å få brukbare karakterer. De som får stryk er oftest de som har veldig mye fravær. I videregående skole klarer så godt som alle å få ståkarakterer hvis man bare møter opp og gjør et minimum av skolearbeid, sier Overå.

– Vi har sett noen negative konsekvenser også, slik som de elevene som møter på skolen når de kanskje skulle vært under dyna. Systemet rammer litt feil personer i disse situasjonen. Elevene som er pliktoppfyllende og seriøse på skolen rammes, det skal de ikke.

Legene og kjøreskolene har vært mye i media og fortalt om utfordringene de har fått som følge av innstrammingen.

– To legekontor har ringt meg og klaget, for de vil jo ikke bruke tid på elever som bare er litt forkjølet. De vil bruke tida på folk som er virkelig sjuke. så jeg forstår dem veldig godt, slik skal det jo ikke være. Jeg forstår også kjøreskolene som er forbanna.

– Kjøreopplæring har ikke vært gyldig fravær tidligere heller?

– Nei det har det ikke, men det nye er at man kan miste karakteren i fag dersom man har for mye fravær.

Sunn fornuft

Rektor Overå ser utfordringa med å lage et regelverket som treffer de som trenger en litt strengere ramme for å møte opp tilstrekkelig på skolen, uten at det går utover de elevene med normalt oppmøte.

– Det burde nok vært differensiert mellom fagene. I et totimersfag som kroppsøving, så vil fravær en tirsdag i august og en tirsdag i november gjøre at man er på ti prosent. En dag til før 15. januar så mister man karakteren. Jeg synes det er litt strengt i forhold til totimersfagene, men jeg må følge lova lojalt.

– Oppi alt regelverk er det lov å bruke sunn fornuft. Tvilen skal komme eleven til gode, og elever som er ryddige og ordentlige skal vi stå opp for. Sjukdom skal ikke gjøre at man mister karakteren, sier Overå.