Befolkninga i og rundt Raudsand virker fornøyde med utsiktene til arbeidsplasser, samtidig som at flere uttrykker bekymring for miljø- og naturkonsekvensene av et avfallsdeponi i fjellet.

Bergmesteren Raudsand AS inviterte tirsdag kveld til folkemøte i Raudsand samfunnshus i forbindelse med planene om mottak og deponi av farlig avfall i fjellhaller på Raudsand. Selskapet er blant flere søkere om å bli nasjonalt anlegg for mottak av farlig avfall fordi dagens deponi på Langøya snart er fullt. Rundt 130 personer møtte fram.

– Spesialdesignet

– Fordelen her er at vi kan spesialdesigne anlegget, noe man ikke kan gjøre ved eksisterende gruver. Vi har rapporter fra tre uavhengige geologer som konkluderer med at fjellet er godt egna for prosjektet. Vi samarbeider med Veidekke, som er blant Nordens største tunnel- og hallentreprenører, sa Harald Storvik, daglig leder i Bergmesteren Raudsand AS, til Romsdals Budstikke før møtet.

Konsekvensutredning

Espen Kjærnli er plankonsulent i Angvik Prosjektering AS, som skal utarbeide planforslag for prosjektet.

– Planen skal konsekvensutredes når det gjelder risiko- og sårbarhetsanalyse, infrastruktur og trafikksituasjon, forurensing, støy, lukt, naturmangfoldsloven, geologiske og hydrologiske forhold, natur og friluftsliv samt lokal og regional utvikling, sa han.

Miljøskepsis

Da Storvik og Kjærnli hadde holdt sine framlegg åpnet de for spørsmål fra salen.

– Hvordan skal avfallet fraktes til Raudsand?, lurte ei kvinne.

– 99,9 prosent kommer med båt. Det er ikke tanker om biltrafikk, sa Storvik.

– Kan dette være farlig for sjøen hvis det skjer noe?, spurte kvinna.

– Det er alltid en risiko å frakte avfall. Samtidig er det strenge kriterier til frakten, blant annet må fartøyene være dobbeltbunnet, sa Storvik.

– Hvis det skjer en kjemisk reaksjon inni fjellet og ventilene må åpnes, vil det være vi som er naboer som må leve med det, innvendte Ragnhild Aspås.

– Man har ingen garantier. Men hvis risikoen er for stor får man ikke tillatelse. Alle risikoanalyser skjer ved hjelp av tredjepart, sa Storvik.

– Rett masse på rett sted

Øystein Folden i Naturvernforbundet Møre og Romsdal stilte spørsmål om kostnadene ved å frakte avfall til Raudsand, og påpekte at båtene skal forbi Stat og Hustadvika.

– Fjellhall er det «minst vanskelige» av alt. Men jeg er spent på at det skal fylling i sjø samtidig som avfall skal inn i hallene. Det er mye penger i dette, men man vet fra tidligere at det ikke alltid har vært de riktige massene som går på sjøen, sa Folden.

– Vi har ikke anledning til å ta imot farlig avfall før havneområdet er ferdig. Det er et dokumentasjonsspørsmål å sørge for at rett masse havner på rett sted. Noe annet er heller ikke i vår interesse, sa Storvik.

Forstår skepsis

Andre spørsmål gikk på hvor mange arbeidsplasser prosjektet ville utløse.

– I en anleggsperiode kan det fort bli 100, det kan bli 30, det er vanskelig å si. Vårt ønske er å skaffe arbeidsplasser, sa Storvik.

En av tilhørerne mente deponiet kunne få konsekvenser for matproduksjon, oppdrettsnæring og reiselivsnæring som markedsfører seg på rein luft og natur.

– Forstår dere skepsisen fra folk?, ville han vite.

– Det har vi full forståelse for. Det er derfor vi vil ha mest mulig informasjon og åpenhet, sa Storvik.

– Det er et privat firma som skal drive. Hva skjer hvis det går konkurs?, spurte ei kvinne.

– Vi er forplikta til å stille økonomiske garantier i 30 år etter at det er avslutta, svarte Storvik.

– Ligger godt til rette

Før folkemøtet traff vi Gunnstein Raudsandhaug fra Raudsand. Han var positiv.

– Dette er topp. Det samme mener de jeg har snakket med. Jeg har ikke hørt noe negativt. Det er bra med flere arbeidsplasser i bygda, sa Raudsandhaug.

Også Olaf Halseth fra Vistdal ønsket deponiet velkommen.

– Hvis de gjør det skikkelig, bør det gå bra her også, som det gjør andre steder. Andre plasser har blitt «størte rik» på lignende, så det hadde vært kjekt for regionen. Her har vi djupvannskai, så det ligger godt til rette for større båter, mente Halseth.

– Hva tenker du om at de arrangerer dette folkemøtet?

– Det er midt i blinken, så kan folk uttale seg for og i mot, sa Halseth.

Positiv Hurlen

Ordfører Rolf Hurlen (H) har ikke fått negative tilbakemeldinger på planene, verken fra Nessetgjeldinger eller andre. Han er positiv til anlegget.

– Det antydes mellom 50 og 100 arbeidsplasser når det kommer i drift, sa han.

Kan søke uansett

– Hvordan ser du på mulighetene for at det blir nasjonalt anlegg på Raudsand, Storvik?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet ikke hvor mange andre som er aktuelle på nåværende tidspunkt. Noen av de tolv som ble vurdert er gamle gruver som er uaktuelle. Men noen er jo igjen. Jeg håper på en avgjørelse i løpet av året. Uansett kan man søke om konsesjon til å bli mottaksanlegg, sier Storvik.